BOJOVIĆ PORUČUJE KRIVOKAPIĆU: Premijer da povuče odluku o proterivanju ambasadora Srbije pre posete Briselu

M. D.

11. 12. 2020. u 18:30

PRE posete Briselu premijer da uvaži stav EU i povuče odluku o proterivanju ambasadora Srbije - kazao je Vladislav Bojović, član predsedništva Demokratske narodne partije i funkcioner Demokratskog fronta.

БОЈОВИЋ ПОРУЧУЈЕ КРИВОКАПИЋУ: Премијер да повуче одлуку о протеривању амбасадора Србије пре посете Бриселу

Foto: DNP

On je pozvao premijera Zdravka Krivokapića da u pogledu odluke koju je donela tehnička vlada Duška Markovića o proterivanju ambasadora Srbije dr Vladimira Božovića, uzme u obzir sledeće činjenice:

- Odluka o proterivanju ambasadora Srbije je „par ekselans“ politički akt, a ne pravni akt. Odluka o proterivanju ambasadora Srbije protivna je ne samo diplomatskoj praksi, već je pre svega i iznad svega protivna evropskoj praksi i evropskim vrednostima. Odluka o proterivanju ambasadora Srbije protivna je politici dobrosusedske saradnje koja stoji kao preduslov za evropsku budućnost Crne Gore - kazao je Bojović.

On jer dodao da se postavlja pitanje kako Crna Gora planira da gradi i razvija dobre odnose sa Srbijom, ako ne povuče odluku o proterivanju njenog ambasadora koju je donela bivša vlast u tehničkom mandatu.

- Ne postoje pravne prepreke, niti smetnje da se ova odluka povuče. Pozivanje na rok od 72 časa, nakon kojeg se navodno ne može povući odluka o proterivanju ambasadora, je pozivanje na nešto što ne postoji u pravnom sistemu Crne Gore, ovaj rok se ne tiče agremana i ne poznaje ga Bečka konvencija - kazao je Bojović.

On je naglasio da imajući u vidu da Republika Srbija nije opozvala svog ambasadora, Vladimir Božović je i dalje za Republiku Srbiju njen ambasador u Crnoj Gori.

- Polazeći od toga da Republika Srbija nije opozvala svog ambasadora i pored uručene note od strane tehničkog ministra Srđana Darmanovića o proterivanju, niti je predložila novog ambasadora, ovo je jedina situacija u kojoj predsednik Crne Gore nema nikakva ovlašćenja. To znači da nova vlada Crne Gore može odmah da povuče odluku o proterivanju ambasadora Srbije, bez saglasnosti Mila Đukanovića - kazao je Bojović, ističući da netačnim tvrdnjama o isteku agremana i navodnom potrebom da Đukanović rešava ovo pitanje DPS u stvari želi da Srbija narednih 6-9 meseci nema ambasadora u Crnoj Gori i na taj način veže ruke novoj vladi i spreči je da normalizuje odnose za najznačajnijim susedom.

Ako se ne povuče odluka o proterivanju ambasadora Srbije, najveću štetu će, tvrdi Bojović, imati Crna Gora kojoj je od najvišeg značaja da razvija najbolju moguću saradnju i ima najbolje dobrosusedske odnose sa državama regiona.

- Očekujemo od premijera Krivokapića da pre posete Briselu sa novim ministrom spoljnih poslova povuče odluku o proterivanju ambasadora i na taj način poruči da Crna Gora uvažava stav Evropske komisije i želi da gradi najbolje odnose sa susedima - zaključio je Bojović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!