PORODICA TRAŽI ISTINU: Posle smrti Lazara Želalića u kovid bolnici u Baru

V. V.

05. 12. 2020. u 08:00

OD početka epidemije korona virusa, od marta ove godine, 18 pacijenata iz Herceg Novog izgubilo je bitku.

ПОРОДИЦА ТРАЖИ ИСТИНУ: После смрти Лазара Желалића у ковид болници у Бару

Foto: V. V.

Nedavno i Lazar Želalić (61) koji je lečen u Baru, u bolnici koja je određena za kovid bolnicu na primorju Crne Gore. Porodica Želalić suočena sa nenadoknadivim gubitkom, ali i brojnim nedoumicama, krenula je u istraživanje svega što je prethodilo smrti njihovog člana, ogorčeni zbog propusta, a kažu i nehumanih postupaka tokom borbe sa bolešću.

Nakon što je preminuo Lazar Želalić, u barskoj bolnici, sve što je porodici ponuđeno, bila je, kažu crna kesa sa ispisanim imenom i prezimenom i stvarima preminulog. Premda znaju da svoj gubitak ne mogu nadoknaditi, Želalići istinu traže kako se drugima ne bi ponovilo slično iskustvo.

Prema njihovim ocenama problema u pristupu pacijentu koji ima simptome korona virusa ima na svim nivoima. Pre mesec i po, kada se sve o čemu pričaju njima dešavalo prva prepreka je bilo testiranje i čekanje rezultata sedam i više dana.

Bobana Želalić, snaha preminulog Lazara, kaže da je on u barskoj bolnici bio nepuna tri dana. Njegovo stanje je u prvom trenutku bilo poboljšano, dobijao je kiseonik, a onda je u toku noći, ostao bez kiseonika, duže od sat. Sutradan nije mogao da priča niti da piše. Priključen je na aparate.

DOM ZDRAVLjA HERCEG NOVI

Ni u hercegnovskom Domu zdravlja iskustva nisu bila drugačija. Rezultat testa čekali su sedam dana.

- Za to vreme niko nije hteo da ga primi. Onda je doktorka opšte prakse tražila da se odradi rentgen pluća. Nalaz je bio dobar, ali stanje se pogoršalo. Sin ga je poveo u hitnu, a tamo su ga kao kovid pacijenta uputili u bolnicu Meljine. Oni su Lazara smestili u bolnička kola i odvezli ga u Bar.Do tada, on je dobio tri kutije hemomicina, a tek na insistiranje njegove supruge dolazila je patronaža da urade analizu krvi, ali su tražili da izvedemo pacijenta iz kuće - ispričala je Želalić.

- Zvali smo uporno bolnicu Bar, ali na broj koji smo dobili nikada se niko nije javio. Kada bi pozvali druge brojeve i neko odgovorio uvek su govorili da ne smeju ništa da nam kažu. U subotu popodne Lazar je opet bio bolje, a u subotu veče više nije odgovarao na pozive niti na poruke. U jednom momentu čuli smo se sa dr Svetlanom Vučetić koja nam je rekla da je njegovo stanje stabilno. U toku noći, na nedelju, sa tog broja na koji se nama niko nije javljao skoro tri dana, pozvali su nas i rekli da je Lazar preminuo.

Sumnje izaziva i razgovor sa nadležnom lekarkom, kaže Nada Đurišić, Lazareva sestra.

- Ćerka je tražila da nam pošalju sve nalaze koje su radili, ali smo dobili samo otpusnu listu. Doktorka je kazala da je on imao kateter, ali on ga nije imao, da je imao žuto sivu boju, ali mi smo imali video poziv sa njim i tačno znamo kako je izgledao. Sve što je ta doktorka rekla bila je laž. Kazala je da je ovo čudovište od bolesti, da ni oni sami ne znaju kako pacijenta lečiti - kaže Nada Đurišić. - Na mnoga pitanja nam nije odgovorila, a objasnila je da ona to što nas interesuje ne može da nam kaže jer bi bila otpuštena. Tvrde da je Lazar bio u lošem stanju, a sestra mu je donela asepsol da čisti sobu i kupatilo. Da je bio toliko loše, on ne bi mogao to da radi.

ODGOVOR BOLNICE

ODGOVORE koje su očekivali Želalići novinari su zatražili prvo u kovid bolnici u Baru. Ostali smo uskraćeni za objašnjenje zašto je pacijent sa teškom kliničkom slikom ostao bez kiseonika i da li do propusta dolazi već na nivou primarne zdravstvene zaštite.

Dobili smo informaciju da je pokojni Lazar Želalić primljen u bolnicu sa uznapredovanom upalom pluća, febrilan i adinamičan, da je prethodno 15 dana imao povišenu temperaturu, malaksalost, gubitak apetita, te da je uzimao antibotsku terapiju. Potvrđen je pozitivan test na SARS KOV 2 a i pored primenjene terapije bolest je napredovala.

Na pitanja da li u Baru imaju dovoljno stručnog osoblja koje leči kovid pacijente i kako je moguće da teške plućne bolesnike ne nadgleda pulmolog, te da li su tražili ispomoć od Kriznog medicinskog štaba, odgovoreno je da je bolnicu Bar kao KOVID bolnicu za primorje odredio NKT. Na početku epidemije Komisija SZO utvrdila je da bolnica prostorno, kadrovski i tehnički ispunjava potrebne medicinske uslove za vreme epidemije.

- Naš Lazar je umro u nedelju ujutru u 02.30 rekli su nam da ga istog dana sahranimo. Zašto? Tražila sam da nam obuku zaštitna odela da bi ga neko od poprodice video, da ne bude sam, ni to nam nije dozvoljeno. Sve nehumano - pričaju Bobana i Nada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)