ZATEKLI - DRŽAVNI UDAR: Zdravko Krivokapić dostavio Skupštini ekspoze o programu buduće izvršne vlasti

V. KADIĆ

01. 12. 2020. u 16:14

MANDATAR za sastav nove vlade Zdravko Krivokapić dostavio je crnogorskom parlamentu ekspoze o programu buduće izvršne vlasti, njenim prioritetima, unutrašnjoj i spoljnoj politici.

ЗАТЕКЛИ - ДРЖАВНИ УДАР: Здравко Кривокапић доставио Скупштини експозе о програму будуће извршне власти

Foto Privatna arhiva

Sednica Skupštine na kojoj će se glasati o programu i sastavu nove vlade počeće sutra i, ako bude potrebe, trajaće sve do petka. U eskpozeu Krivokapić kao prioritete navodi - borbu protiv korupcije i kriminala, pravdu i ravnopravnost, dobrosusedske odnose sa zemljama u okruženju,obezbeđenje fer uslova na izborima, smanjenje troškova u oblasti javne potrošnje, kao i stvaranje poverenja javnosti i potpunu transparentnost rada državne administracije.

- Stanje koje zatičemo može se s pravom nazvati svojevrsnim državnim udarom! Situacija u javnim finansijama je ozbiljna, administrativni aparat je preglomazan i neefikasan, epidemiološka situacija izazvana virusom korona je izvan kontrole, zdravstveni sistem je nadomak kolapsa, dok je medicinsko osoblje na ivici izdržljivosti - naveo je Krivokapić. - Regularnost izbornog procesa je pod znakom pitanja, nezaposlenost svakim danom raste usled snažne ekonomske resecije, a građani su odavno izgubili poverenje u institucije.

Mandatar je konstatovao da je kriza u zemlji velika, dok je odlazeća vlast primenila scenario "spržene zemlje", kako bi dodatno otežala posao.

- Ali to nas nije pokolebalo i svesni smo da se postojeća kriza može prevazići isključivo reformama, poštenim i domaćinskim upravljanjem, znanjem i permanentnim radom na jačanju ekonomije i unapređivanju vladavine prava - istakao je Krivokapić.

Među prioritetima su podsticanje prerađivačke industrije, proizvodnje hrane, IT sektora, turizma i svih akcija ekonomskog razvoja, onog koji je održiv i inkluzivan, baziran na inovacijama i znanju.

Izazovi

OPREDELjENjE nove vlade biće predan i odgovoran pristup brojnim izazovima i problemima.

- Zato smenjivost smatramo prilikom za bolji izbor. Trudićemo se da uvek vidimo ono što je najbolje, da delujemo dobronamerno, da bi rezultat doveo do rešenja koja će svima nama na najbolji način obezbediti prosperitet, vidljiv napredak i kvalitet života na nivou evropskih srandarda - poručio je mandatar.

Ciljevi su i usmeravanje kapitalnih investicija u strateške prioritete Crne Gore - pre svega u energetsku i saobraćajnu infrastrukturu, unapređenje korporativnog upravljanja u državnim preduzećima i njihova depolitizacija, promovisanje humane dualne ekonomije, oslonjene na porodična gazdinstva u sektorima poput poljoprivrede, mini-industrije, drvoprerade, turizma. Među prioritetima su i mere ekonomskog oporavka i podrške oporavku prirede nakon pandemije virusa korona, zdrava životna sredina, dostupnost informacija i osuda svih zloupotreba pred sudom javnosti, sloboda govora i zaštita ličnog dostojansta, eliminisanje svih oblika diskriminacije, sloboda veroispovesti i sloboda medija, saradnja sa civilnim društvom, dosledno sprovođenje reformi u cilju demokratizacije odbrambenog sistema sa posebnim fokusom na depolitizaciju, vraćanje ugleda i integriteta institucijama sistema nacionalne bezbednosti.

Mandatar je u ekspozeu poručio da zdravstvo treba da bude posvećeno pacijentu i usmereno na borbu sa svim zdravstvenim izazovima, mere socijalne zaštite i zaštitu ranjivih, obrazovanje fokusirano na kreativnost i prepoznavanje talenata, kultura da se zasniva na negovanju tradicije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!