DF IZOSTAVLJEN IZ SPORAZUMA: Mandatar će danas dostaviti parlamentu ekspoze o programu i kandidatima nove vlade

V. KADIĆ

30. 11. 2020. u 07:10

ZDRAVKO Krivokapić najavio je da će ekspoze sa kandidatima za sastav nove Vlade Crne Gore dostaviti Skupštini danas u osam sati.

ДФ ИЗОСТАВЉЕН ИЗ СПОРАЗУМА: Мандатар ће данас доставити парламенту експозе о програму и кандидатима нове владе

Foto V. K.

To je zapravo njegov završni korak do sednice parlamenta 2. decembra, kada će se glasati o izboru tima na čijem je čelu. Čekalo se neobično dugo, skoro tri meseca, dok su taj period obeležile brojne trzavice unutar pobedničke koalicije "Za budućnost Crne Gore", čiji nosilac je bio Krivokapić. Teške reči izgleda da su zaboravljene, jer su uz ovu i koalicije "Mir je naša nacija" i "Crno na bijelo" poslale poruku da će njihovi poslanici bezrezervno podržati Krivokapića i novu vladu.

Zdravko Krivokapić, Foto Privatna arhiva

- Uprkos nizu spornih i kontroverznih momenata koji su pratili izbor nove vlade, dobro je što će posle tri meseca narodna volja dobiti kakvu-takvu verifikaciju. Ne mogu da i ovom prilikom ne izrazim duboko nezadovoljstvo time što je za diplomatiju zadržan nedopustiv zvaničan naziv Ministarstvo vanjskih poslova. U vreme Kraljevine i Knjaževine Crne Gore, imali smo Ministarstvo inostranih poslova i Vlada Zdravka Krivokapića je imala obavezu da vrati taj naziv, kako prema narodu koji je glasao, tako i prema našem autentičnom identitu i nasleđu - komentariše, za "Novosti", Igor Damjanović, politički analitičar.

SEDNICA TRI DANA

NA Kolegijumu predsednika Skupštine Crne Gore Alekse Bečića, odlučeno je da sednica parlamenta sazvana za 2. decembar, na kojoj će se raspravljati i odlučivati o izboru nove vlade, traje tri dana zbog velikog interesovanja poslanika da učestvuju u raspravi, a finale bi trebalo da bude u petak.

- U petak bi završna obraćanja imali šefovi poslaničkih klubova, nakon čega bi se završno obratio mandatar, i onda bi se pristupilo glasanju o programu i sastavu 42. vlade - kazao je Bečić.

On je saglasan da Vladi treba dati vremena da se pokaže i dokaže.

- Posebno će im biti teško u prvih dvesta dana, koliko su tražili vremena za polaganje računa o svom radu. Očekuje ih prazna državna kasa, problematična dugovanja sa tendencijom rasta, predimenzionirani administrativni aparat u kome hiljade partijskih činovnika do radnog mesta nisu došle zbog stručnosti već zbog lojalnosti vladajućoj partiji, neizvesna situacija sa pandemijom virusa korona i još mnogo toga. Van svake sumnje, ovoj vladi neće biti teško da bude bolja od vlada koje su vodili Milo Đukanović i njegovi kadrovi Duško Marković, Igor Lukšić i Filip Vujanović. Da li će kabinetu Zdravka Krivokapića za prelaznu ocenu biti dovoljno to što će biti najbolja vlada u poslednje tri decenije, zasad je nezahvalno spekulisati - navodi Damjanović.

Igor Damjanović, Foto Privatna arhiva

Ovih dana u javnosti je procurila informacija o navodnom sporazumu pobedničkih koalicija koji se odnosi na programske prioritete ekspertske vlade u 13 tačaka. On podrazumeva usvajanje pet zakona - o poreklu imovine, lustraciji, zakona o vladi, o Skupštini, kao i zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata. Taj "sporazum" obuhvata i donošenje, u što kraćem roku, izmena i dopuna Zakona o slobodi veroispovesti, s akcentom na ukidanje spornih članova, kao i nastavak pregovora sa Evropskom unijom uz ostvarivanje napretka u pregovaračkim poglavljima 23 i 24.

Jedan od lidera DF-a, Milan Knežević, izjavio je da ne zna ništa o novom sporazumu koji su navodno potpisali lideri tri koalicije - Krivokapić, Bečić i Abazović.

- DF nije, ni pre mesec, ni sada, dobio taj tekst sporazuma - kazao je Knežević.

Ovu informaciju demantovali su i iz Demokratske Crne Gore.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)