RADNICI ĆE NA PRINUDNE ODMORE Gubitak Instituta Igalo dva miliona evra

V.V.

13. 11. 2020. u 15:11

РАДНИЦИ ЋЕ НА ПРИНУДНЕ ОДМОРЕ Губитак Института Игало два милиона евра

Foto: V.V.

ZA devet meseci ove godine u Institutu dr Simo Milošević iskazali su gubitak od preko dva miliona evra.

Pandemija korone uticala je nesporno na ovakav rezultat, kaže direktorica dr Gordana Rajović, uz ocenu da je situacija veoma loša. Pored gubitaka došle su na naplatu i stare tužbe radnika, a visina njihovih potraživanja za neisplaćene zarade i prekovremeni rad je oko tri miliona. Za tu namenu ove godine isplaćeno je oko 200 hiljada evra.

Odbor direktora zbog ovakve situacije odlučio je da zatvore Institut do 1. marta, a radnike upute  na prinudni odmor sa 60 odsto osnovne plate.

-Svi ostali ugovori na određeno sa sezonskim radnicima, na žalost, biće raskinuti. Trenutno je u Institutu preko 640 radnika. Taj broj smo smanjili, zbog zatvaranja druge faze Instituta, a imali smo veliki broj radnika na određeno vreme. Sve bi to Institut izdržao, ali  loša godina i korona učinili su da smo od 11 meseci, koliko su otvorene prva i druga faza, radili jedva sedam – objasnila je  Rajović.

Uprkos tome isplaćivane su zarade, doprinosi  i porezi, čak i porez na nepokretnosti Opštini Herceg Novi.

– Procenili smo situaciju i da ćemo biti u gubitku, ali gledali smo da on bude što manji. Dobili smo subvencije, ali kako smo većinski u vlasništvu države, imali smo ograničenje do 800 hiljada. Zapravo 799,99, jer, zbog zakona Evropske unije, nemamo pravo da dobijemo ni cent više. To su, da pojednostavim, dve naše plate, a poslovanje nikada nije  bilo teže – ističe Rajović.

PRIHOD RASTAO

Protekle tri godine prihod Instituta konstantno je rastao, od  deset miliona 2017. do dvanaest miliona evra prošle godine. Menadžment se trudio da smanji rashode,ali je uprkos tome samo na zarade odlazilo čak 50 odsto prihoda.

DUG ŠEST MILIONA

Ovu situaciju dodatno komplikuje i spor sa Jugobankom iz 1991. godine prema kome Institut duguje oko šest miliona evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)