KRIVOKAPIĆ U VLADU UVEO MILOVE KADROVE: Mandatar predstavio sastav ministarskog tima Crne Gore

V. KADIĆ

05. 11. 2020. u 21:20

LIDER Građanskog pokreta URA Dritan Abazović, nosilac liste "Crno na bijelo", mogao bi da, na predlog Zdravka Krivokapića, bude jedini političar u novoj Vladi Crne Gore.

КРИВОКАПИЋ У ВЛАДУ УВЕО МИЛОВЕ КАДРОВЕ: Мандатар представио састав министарског тима Црне Горе

Foto: predsjednik.me

Abazovića čeka mesto potpredsednika Vlade i rukovođenje Ministarstvom odbrane.

Ova odluka mandatara za mnoge je potpuno neočekivana, jer je pre samo nekoliko dana dogovor sa ostalim predstavnicima pobedničkih koalicija bio da Vlada bude "čisto" ekspertska, bez političara, ali i bez potpredsedničkih mesta. Pored Abazovića na to mesto je "konkurisao" i Krsto Perović, bivši savetnik za odbranu u misiji Crne Gore pri NATO u Briselu, a sada službenik Ministarstva odbrane odlazećeg ministra iz DPS-a, Predraga Boškovića.

Krivokapić je juče svoje kandidate predočio predstavnicima tri koalicije na sastanku kojem nije prisustvovao lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević.

U Krivokapićevoj podeli, Ministarstvo zdravlja preuzeće dr Jelena Borovinić Bojović, lekar pulmolog KC Crne Gore, koja je prethodnih nedelja bila zadužena za brigu o zdravlju pokojnog mitropolita Amfilohija.

Jelena Borovinić Bojović, Foto privatna arhiva

Novi ministar prosvete biće Vesna Bratić iz nevladine organizacije "Ne damo Crnu Goru", a portfelj unutrašnjih poslova pripao je advokatu iz Podgorice mr Nikoli Terziću. On je poznat po privrednim, stečajnim i imovinskim procesima koje je vodio.

Novi ministar pravde biće advokat iz Bara dr Vladimir Leposavić, pravni zastupnik Mitropolije crnogorsko-primorske.

Šef diplomatije, kako je juče obelodanio Krivokapić, biće mr Đorđe Radulović, aktuelni direktor Kancelarije za evropske integracije, koja radi u okviru aktuelnog Ministarstva spoljnih poslova.

Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija vodiće mr Tamara Srzentić, koja, kako je objavljeno u njenoj biografiji, osim što ima iskustvo u reformi državne uprave i politike je i "ponosna Cetinjanka i Crnogorka". Za ekologiju i prostorno planiranje biće zadužen dr Ratko Mitrović, profesor sa državnog Univerziteta. Resor ekonomskog razvoja vodiće mr Jakov Milatović, koji je magistrirao ekonomiju na Univerzitetu Oksford, kao stipendista britanske vlade, a radi kao ekonomista u EBRD.

Bez obaveza

Lider URA Dritan Abazović izjavio je juče da je Krivokapićevim predlogom - iznenađen.

- Nikakvu specijalnu obavezu on nema ni prema meni ni prema koaliciji "Crno na bijelo". Ako mandatar misli da mogu pomoći, spreman sam da se žrtvujem, ali biću zadovoljan i mestom u parlamentu. Neću biti prepreka ako neko bude sporio moj izbor - kazao je Abazović.

U prvim ocenama sastava nove vlade u Crnoj Gori ističe se da Krivokapićev "kadar" ne odgovara očekivanjima glasača i članova većine stranaka iz pobedničkih koalicija. Jedan od lidera Demokratskog fronta Nebojša Medojević tako kaže da je predloženi ministarski tim "Milova vlada kontinuiteta".

Dritan Abazović, Nikola Terzić, Vladimir Leposavić, Foto privatna arhiva

- Krivokapić se sprda sa državom i biračima. Vlada kontinuiteta. Eksperimentalna vlada koju su kreirali Gojko Perović, Vlado Božović, Miško Perović i Željko Ivanović. Vlada koju su obećali Milu Đukanoviću - naveo je Medojević.

Ovakav sastav, kako kaže, potvrđuje da od reformi i demontaže sistema - neće biti ništa.

- Sve je jedna velika prevara naroda i opasno igranje sa sudbinom države. Ovo su ti čuveni eksperti - sve anonimusi bez ikakvog iskustva i referenci. U njoj će biti više "depeesovaca" nego u Vladi Duška Markovića. Vlada teokrata i tajkuna - ističe Medojević.

KAPITALNE INVESTICIJE BOJANIĆU

MINISTARSTVO finansija i socijalnog staranja vodiće mr Milojko Spajić. Ministarstvo kapitalnih investicija pripašće Mladenu Bojaniću, koji je 2018. godine bio nestranački kandidat za predsednika Crne Gore predložen od strane većinskog dela opozicije. Portfelj poljoprivrede preuzeće mr Aleksandar Stijović, koji je trenutno predsednik Upravnog odbora Instituta za šumarstvo Crne Gore.

Andrija Mandić kaže da sa Krivokapićevog spiska poznaje samo jednu osobu i da ne zna ko je za te ljude glasao. On najavljuje da će se o ovom predlogu izjasniti na organima stranke.

- Proći će i ovo brzo. Imaćemo slobodne izbore i narod će na tim izborima iskazati svoju volju - poručio je Mandić.

Sa druge strane, Milan Knežević poručuje da je Front sve vreme bio u pravu i da Srbi u Crnoj Gori ne mogu da budu na važnim funkcijama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a