NJEGOV PUT JE PUT HRISTA: Potresan govor vladike Atanasija kraj odra Amfilohija - Neka mu je blažen put Svetih Petrovića i mučenika

M.M.

31. 10. 2020. u 12:33

ЊЕГОВ ПУТ ЈЕ ПУТ ХРИСТА: Потресан говор владике Атанасија крај одра Амфилохија - Нека му је блажен пут Светих Петровића и мученика

Foto: D. Milovanović

- NJEGOV put je put Hrista. Posetio sam Mitropolita u bolnici. Tražio je da ga ispovedim - počeo je svoju besedu vladika Atanasije kraj odra mitropolita Amfilohija.

- I ja sam se njemu ispovedio. I, orodili smo se - kazao je umirovljeni vladika Atanasije (Jeftic) u kratkoj besedi nad odrom Amfilohija.

- On je bio spreman na ovaj put, na put Hrista kojim je hodio, služeći i žrtvujući se za narod.                                          

Vladika Atanasije podsetio je na njihovo drugovanje i od detinjasta, kasnije i monahovanje, kako je kazao "radi otvorenog srca našega i uma našega".

- Doneo sam mu, sinoć, pisma koje je razmenjivao sa ocem Justinom, položio sam u kovčeg da ih čita gore.                                                            

Vlafika Atanasije je još podsetio da je Mitropolit bio intelektualac, ali se u tome nije uzdizao, sledio je i razumevao  običnog čoveka i uvek imao vremena da sasluša i pomogne.

Posebno je u besedi istakao koliko je, tokom njegovog trajanja, u vrhu Mitropolije crnogorsko-primorske vratio svetlo obnovu odavno ugašenim manastirima.

Podsetio je da su zahvaljujući njegovoj upornosti oživeli i manastiri u Slavonsko-pakračkoj eparhiji.

- Neka mu je blažen put Svetih Petrovića i mučenika od Kosova i Lovćena. I cele Vaseljene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)