ILEGALNO ČEKIĆAJU, POŽAROM MASKIRAJU: Kaludrani blokirali put, gnevni zbog ćutanja države na haos u šumama

M. S.

28. 10. 2020. u 11:47

ĆUTANjE državnih službi i čelnika JP "Crna Gora šume" na brojne dopise i zahteve da se spreči nekontrolisana i, kako građani tvrde, nezakonita seča u kaludarsko-dapsićkim šumama, dovelo je do nove blokade puta u Kaludri.

ИЛЕГАЛНО ЧЕКИЋАЈУ, ПОЖАРОМ МАСКИРАЈУ: Калудрани блокирали пут, гневни због ћутања државе на хаос у шумама

Foto M. Sekulović

Gnevni meštani blokirali su juče put, jer su prethodne noći na volšeban način, po ko zna koji put, nestale saobraćajne oznake o maksimalno dozvoljenom teretu koji prenose kamioni puni oblovine iz tamošnjih šuma.

Potom su se pojavili kamioni pretovareni oblovinom, pa su meštani blokirali saobraćaj. Stigla je i policija i nekoliko kamiona sa prikolicama je sprovedeno na carinski terminal, gde je izmerena težina tereta!

- Bez obzira na to što je maksimalna težina tereta 18 tona, jedan kamion je bio bruto težine čak 42 tone - kaže predsednik MZ Milić Ralević, koji je nedavno najavio blokadu seče u šumama sve dok se ne formira nova Vlada Crne Gore.

Podrška predsednika

MEŠTANIMA Kaludre, koji blokadama puteva u selu ne dozvoljavaju koncesionaru, preduzeću "Nikola", da izvlači šumsku građu, podršku je dao predsednik Skupštine opštine Berane Novica Obradović.

- Imam puno razumevanje prema meštanima MZ Kaludra, koji se godinama bore za svoja prava i ukazuju na očigledne nezakonitosti u postupcima koncesionara DOO "Nikola".

Primetno je da ta firma pojačava dinamiku eksploatacije šume na tom prostoru nakon 30. avgusta, što naročito ostavlja sumnju na zakonitost poslovanja, a ujedno pojačava revolt meštana - kaže Obradović.

Po njegovim rečima, jedan od njihovih prioritetnih zadataka bio bi da se spreči pohara u šumama na severu države, koje su ovih dana pod pravom najezdom radnika angažovanih na seči od strane koncesionara.

- Zahtevamo od još aktuelne vlade da hitno zaustavi nekontrolisanu seču šuma, koje prosto nestaju pred našim očima, što je bilo naročito izraženo u vreme pred izbore, a nastavljeno je ovih dana kada je očigledno da su mecene nekih povlašćenih koncesionara sada već bivši funkcioneri. Ukoliko se to ne desi, narod će to zaustaviti - kaže Ralević, koji je u ime svojih meštana zatražio hitnu intervenciju tužilaštva i kao potpredsednik Novog udruženja drvoprerađivača Berane.

- Postoje vrlo ozbiljne sumnje da se u Kaludarskim šumama nelegalno seče i koristi falsifikovani šumarski čekić! Potom se izazivanjem šumskih požara sve to pokušava zamaskirati - kaže Ralević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri