CRNA GORA IMA 63 MILIONERA: Ne osećaju svi građani ekonomske posledice krize usled korone, neki u bankama slažu devize

I. D. STOJADINOVIĆ

26. 10. 2020. u 07:12

KRIZA usled korone ostavila je hiljade ljudi bez posla, smanjeni su prihodi, ostaje bojazan kada će i kako da se oporavi i država i pojedinac, međutim, kriza nije uticala na sve, pa se od februara ove godine, u Crnoj Gori povećao broj milionera.

ЦРНA ГОРA ИМА 63 МИЛИОНЕРА: Не осећају сви грађани економске последице кризе услед короне, неки у банкама слажу девизе

Foto: Depositphotos

Prema podacima Centralne banke Crne Gore, na računima u ovdašnjim bankama više od milion evra ima položeno 63 ljudi, troje više nego što ih je bilo pre pola godine.

Kako je saopšteno iz CBCG, na osnovu izveštaja koje dostavljaju banke jednom mesečno, milion i više evra na računu trenutno imaju 63 klijenata, što je tri više nego početkom marta, ali se najveći pojedinačni depozit smanjio za 900.000 evra u odnosu na kraj aprila, kada je bio 10,6 miliona.

- Najveći depozit građanina sada iznosi 9,7 miliona evra i reč je o nerezidentu - objasnili su iz CBCG.

Poslednji podaci CBCG pokazuju da depozit veći od tri miliona evra ima osam građana, više od pet miliona imaju dvojica, ali nema onih čiji je depozit veći od deset miliona.

Koliko milionera zaista ima u Crnoj Gori, teško da se može znati, s obzirom na to da se broj od 63 milionera zasniva isključivo na podacima o gotovini u bankama. Podaci o pokretnoj i nepokretnoj imovini, hartijama od vrednosti i drugim dobrima nisu dostupni, nijedna institucija ne raspolaže relevantnim informacijama, a do sada se nijedna organizacija nije bavila procenom imovine najbogatijih u Crnoj Gori. Ne može se znati ni ko su lica koja imaju najdeblji konto u banci, jer Zakon sprečava da se saopšti taj podatak.

Na kraju prošle godine najveći depozit građana iznosio je 17,9 miliona evra, a reč nije bila o strancu, već o državljaninu Crne Gore. U septembru prošle godine depozit veći od milion evra imao je 71 građanin. Najveći iznos depozita pojedinaca tada je iznosio 31,9 miliona.

Na početku prošle godine bilo je 77 građana koji su na računima u domaćim bankama imali više od miliona. Najdeblji račun tada je imao građanin na čijem kontu je bilo 50,3 miliona evra, a taj račun bio je na ime osobe iz Crne Gore.

OSCILACIJE

NA početku 2018. Crna Gora je brojala 64 milionera, a u oktobru 2017. bilo je 48 milionera, među kojima je najbogatiji imao 38,5 miliona evra na računu. Na početku 2017. bilo je 54 milionera, a najveći depozit jednog građanina bio je 13,7 miliona evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DUVAN: Neprijatelj zdravlja, životne sredine i ekonomije