KNEŽEVIĆ RAZBIJA MITOVE: Nisam tražio nijednu ministarsku funkciju, niti mi je Krivokapić rekao da nisam podoban za učešće u Vladi

Novosti online

25. 10. 2020. u 14:19

DEMOKRATSKA narodna partija (DNP) nije tražila nijednu funkciju u bezbednosnom sektoru u novoj Vladi, ali Ministarstvo unutrašnjih poslova(MUP) i funkcija potpredsednika za reforme sektora bezbednosti treba da pripadnu ostalim konstitunetima Demokratskog fronta (DF), saopštio je za MINA-u lider DNP-a Milan Knežević.

КНЕЖЕВИЋ РАЗБИЈА МИТОВЕ: Нисам тражио ниједну министарску функцију, нити ми је Кривокапић рекао да нисам подобан за учешће у Влади

Milan Knežević / Foto V. K.

Knežević je kazao da ni on, niti bilo koji funkcioner DNP- a nije tražio nijednu funkciju u bezbednosnom sektoru, niti da će je tražiti i da je sve drugo notorna neistina i brutalna podmetačina.

- Ali smatram da shodno izbornoj volji građana i političkoj snazi resor MUP- a i funkcija potpredsednika za reforme sektora bezbjednosti treba da pripadne ostalim konstitunetima u DF-u - kazao je Knežević u intervjuu.

On je istakao da ne vidi nijedan razlog zbog čega bi nakon svih ustupaka koje je DF napravio neko to uopšte dovodio u pitanje.

Na pitanje koji bi resori u novoj Vladi trebalo da pripadnu DNP-u, Knežević je odgovorio da iako su konsultacije u punom jeku, sa mandatarom Zdravkom Krivokapićem još nije razgovor na tu temu.

- Neistina da mi je Krivokapić u ranijim razgovorima na bilo koji način saopštio da ima bilo što protiv eventualno mog ili učešća DNP-a u vladi - kazao je Knežević.

On je dodao da nema nikakav problem da to Krivokapić javno saopšti i obrazloži.

- Onda ću i ja, i stranka koju predvodim zauzeti stav i prema tome, i prema njegovoj ideji da na stranačkim kvotama budu eksperti koje bi on predložio - rekao je Knežević.

On je ponovio da on kao predsednik i stranka koja u Skupštini ima pet poslanika, neće izdati narod koji ih je glasao.

Knežević je rekao i da sigurno neće dozvoliti onima koji su možda prvi put glasali za opoziciju na izborima, ili uopšte nijesu ni bili na izbornim listama, da im drže lekcije o opozicionarstvu i dosljednosti.

- Mi smo našu dosljednost i odlučnost pokazali zajedno sa našim narodom kad je trebalo na “strašnom mestu biti i postojati”, a ovim komandosima sa društvenih mreža koji se samopreporučuju za ministre toplo savetujem dok nam mašu Si-Vi-jima Druge familije, da prvo uzmu ispisnicu iz Demokratske partije socijalista - kazao je Knežević.

"Ne interesuje me nikakva ministarska fotelja"

On je istako da je već javno saopštio da ga ne interesuje nikakva ministarska fotelja.

- Ali, dok bude u meni ijednog damara pravednosti, boriću se protiv kriminalaca i tajkuna iz DPS-a koji bi sad da prelete u redove pobednika da nastave šverc, pljačku i poharu ove već ionako uništene države - rekao je Knežević.

Foto Tanjug

Knežević smatra da treba biti realan i saopštiti da je nakon 30. avgusta urađeno mnogo u pravcu formiranja Vlade i da će partije koje su pobedile na izborima uraditi sve da u potpunosti ispune očekivanja građana koji su glasali za promene, i između ostalih i DNP-u ukazali poverenje.

On je rekao da se u mnogo ozbiljnijim i većim državama sa dugom istorijom parlamentarizma duže čeka i na konstituisanje Parlamenta, a kamoli Vlade.

- Imajući u vidu da buduća Vlada treba da bude sastavljena od konstituenata različitih programskih i ideoloških uvjerenja, onda je sasvim prirodno da taj proces sadrži demokratsko suprostavljanje različitih mišljenja koja bi trebalo da dovedu do izbora Vlade po meri građana koji su glasali za nju - ocenio je Knežević.

On je kazao da je sasvim izvesno da se DPS ni u najgoroj hipotetičkoj kombinatorici ne može vratiti na ranije pozicije moći, niti će mu to dozvoliti.

Knežević je naveo da je Krivokapić dobio podršku 41-og poslanika buduće parlamentarne većine da u konsultacijama sa liderima stranaka koje su ga podržale predloži Vladu koja bi u značajnoj mjeri predstavljala izbornu volju građana.

On je istakao da se slaže sa Krivokapićem da je to previše ozbiljan i odgovoran proces da bilo ko može pomisliti da je važniji od izborne volje građana.

- Ili da se bilo ko može poistovetiti sa Crnom Gorom, i tako svoje lične interese i amonizitete prema pojedincima iz DF-a, SNP-a i ostalih koalicionih partnera prezentovati kao da su nacionalni - rekao je Knežević.

On je kazao da su od Krivokapića na e-mail adrese dobili nacrt mogućih podela resora koji sadrži moguća ministarstva koja bi eventualno pripala koaliciji Za budućnost Crne Gore.

- U razgovoru sa kolegama Mandićem, Medojevićem i Jokovićem složili smo se da smo kao predstavnici odgovornih političkih subjekata već napravili određene ustupke, i da očekivanja građana koji su nam dali podršku idu u pravcu poštovanja njihove izborne volje - naveo je Knežević.

Protesti su veličanstveni događaj, čije tekovine ne sme niko dovesti u pitanje

Govoreći o petogodišnjici protesta DF-a, Knežević je kazao da oni predstavljaju jednu od najsvetlijih stranica u novijoj crnogorskoj istoriji, i da nije bilo njih, ne bi bilo ni 30 avgusta.

. To je sad već nepobitna istorijska činjenica na koju smo bezmerno ponosni. Niko od nas ne traži ordene, spomenice i funkcije zbog naše beskomprisne borbe, ali svakako nećemo dozvoliti da tekovine ovog veličanstvenog događaja bilo ko dovede u pitanje - rekao je Knežević.

Foto: Printscreen

On je kazao da je DF je i 2016. pobedio na izborima, ali je da je Milo Đukanović učinio sve kroz montažu državnog udara da preotme vlast i da kroz „višegodišnji sramni i kriminalni postupak u Višem sudu pokuša sve kako bi osudio lidere DF-a i zabranio taj politički savez“.

Knežević je rekao da na sličan način, i danas pojedini neformalni centri moći koji bi da sastavljaju vladu, a nisu učestvovali na izborima, „žele relativizovati i postupak za takozvani državni udar iako je čitava Crna Gora videla istinu“.

- Tako što bi rehabilitovali ulogu i značaj Milivoja Katnića u crnogorskom društvu, ne bi li trgujući kriminalnim presudama sadjelovima korumpiranog tužilaštva zaustavili ulazak DF- a u vladu - ocenio je Knežević za agenciju MINA.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DAN BEZ KUPOVINE: Da li ste spremni da se na 24 časa oslobodite potrošačke logike?