STRAHUJU OD SRBA?! Posle gubitka vlasti, režim Mila Đukanovića u panici uoči popisa stanovništva 2021.

V. KADIĆ

22. 10. 2020. u 09:00

CENTAR za demokratsku tranziciju (CDT) zatražio je od najviših državnih zvaničnika i mandatara za sastav nove vlade, da se na predstojećem popisu stanovništva ne prikupljaju podaci o nacionalnoj, religijskoj pripadnosti, kao i o jeziku!

СТРАХУЈУ ОД СРБА?! После губитка власти, режим Мила Ђукановића у паници уочи пописа становништва 2021.

Foto V. K.

Ističu da je njihova inicijativa u skladu sa budućim EU obavezama Crne Gore koje podrazumevaju da se popisi sprovode registraciono, bez izjašnjavanja građana, jer je, kako navode, dosadašnji konvencionalni način prikupljanja podataka prevaziđen, zastareo i manje pouzdan.

- Ustav Crne Gore jasno proklamuje građansku državu i njime se ne određuju većinski i manjinski narodi niti se bilo koja važna ustavna obaveza ili politika države veže za etničku pripadnosti građana izuzev zaštite identiteta manjina, što se može uraditi i bez popisa - navode iz CDT-a. - Sprovođenje popisa po ustaljenoj praksi značilo bi i nastavak politike razaranja društvenog bića Crne Gore na verske i nacionalne okvire i dodatno udaljavanje od principa građanske države.

IGRA IREALNIH BROJEVA

PREMA popisu iz 2011. godine zvanično u Crnoj Gori ima 28 odsto Srba. Međutim, publista Jovan Markuš tvrdi da je državni Zavod za statistiku prikazao manju cifru od realne.

- Kada su sabrani svi podaci u MONSTAT-u konstatovan je broj Srba od 32,4 odsto, a govornika srpskog jezika blizu 48 odsto. Bilo je jasno da takav rezultat obesmišljava dukljanski projekat nastao referendumskom pljačkom 2006. godine - kaže Markuš.

Nedavno se na društvenim mrežama pojavio apel "građana Crne Gore" institucijama Evropske unije i Amerike za odlaganje popisa stanovništva predviđenog za proleće iduće godine.

- Na identitetsko opredeljenje građana ne smeju da utiču pojedinci, politika, verska zajednica ili centri moći izvan granicsa Crne Gore - navodi se u apelu.

Glas protiv popisa digao je i istoričar Novak Adžić, bivši kadar SDP-a.

- Predstojeći popis stanovništva treba odložiti na nekoliko godina, dok se ne relaksira atmosfera. Može se desiti sve, da se smanji broj Crnogoraca i poveća broj Srba, kako bi se od Crne Gore napravila federacija naroda i pokušala napraviti druga srpska država na moru - tvrdi Adžić.

ROBOVI

MIRA nema ni bivši savetnik raščinjenog Miraša Dedeića, izvesni Sreten Vujović.

- Bivša vlast, DPS, je pojedine ljude tetošila i sokolila. Zamislite dali su Matiji Bećkoviću najveće priznanje.

Čoveku koji je rekao da je Crna Gora rođena nakon njega, a da će umreti pre njega. Srbi su kroz istoriju preživeli zahvaljujući lažima. Srbi su samo bili robovi i ništa drugo. I sad to isto žele da naprave od nas!

Kao da se strah uselio među crnogorske nacionaliste, "patriote" i "komite" od rezultata predstojećeg popisa stanovništva. Porast nacionalnih Srba u Crnoj Gori u protekla dva popisa, uprkos represiji odlazećeg režima, uneo je paniku među suverenistima. Boško Vukićević, analitičar i član ekspertskog tima profesora Zdravka Krivokapića, ocenjuje da se ovih dana pokušava stvoriti svojevrsna koalicija raznorodnih društvenih činilaca koje povezuje zebnja da rezultati popisa 2021. neće biti po njihovoj volji.

- Do nedavno održanih izbora svim tim strukturama naredni popis stanovništva je bio poželjan i dobrodošao i sve su one predano radile na njegovoj realizaciji, u očekivanju njima poželjnih rezultata, ali se nakon pada vladajuće partije situacija drastično izmenila - navodi Vukićević.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju