CRNU GORU "BRANE" OD SVOG NARODA: "Komite" na društvenim mrežama pozivaju na skup ispred državnog parlamenta u Podgorici

V.KADIĆ

06. 10. 2020. u 14:15

POSLEDNjEG dana kada je crnogorski predsednik Milo Đukanović u obavezi da predloži mandatara za sastav nove vlade - 23. oktobra, crnogorske "patriote" preko društvenih mreža uveliko najavljuju tog dana skup koji bi trebalo da počne u 10 časova.

ЦРНУ ГОРУ БРАНЕ ОД СВОГ НАРОДА: Комите на друштвеним мрежама позивају на скуп испред државног парламента у Подгорици

Foto V. K.

Poručuju da ih ne okuplja "nikakva vera ni nacija" već potreba da dignu glas u odbranu "nezavisne, građanske, sekularne, multikulturne i antifašističke Crne Gore". Ipak, na društvenim mrežama oni ne šalju miroljubive poruke.

"Crnogorci, došla je potonja ura da razvijemo naš slavni krstaš barjak i da poručimo 23. 10. 2020. da se nećemo predati bez borbe!"

Krila "patriotama" dala je izjava predsednika Crne Gore Mila Đukanovića da ako bude potrebno državu će braniti i iz šume, što je dovelo da se nekoliko dana kasnije u Nikšiću formira prvi Komitski pokret u Crnoj Gori, pa u Baru, a očekuje se da tako bude i u drugim crnogorskim centrima. Politički analitičar Boško Vukićević i član ekspertskog tima Zdravka Krivokapića, najavu novog "patriotskog skupa" od strane određenih nacionalističkih organizacija naziva - bezumnim činom.

UVREDE

SA "patriotskih skupova" na Cetinju i Podgoricu čule su se ružne reči upućene na adresu Srpske pravoslavne crkve, Mitropolije crnogorsko-primorske, njenih arhijereja, sveštenstva i monaštva. Pozivi na progon sveštenika iz Crne Gore nikog nisu ostavile ravnodušnim, kao i uvrede na račun mitropolita Amfilohija.

- Od ključne važnosti je kako će se prema krajnje neodgovornoj inicijativi postaviti ključni predstavnici odlazećeg režima. Znamo da u prethodnoj prilici nisu položili ispit, tj. da su bili među aktivnim učesnicima, a prema određenim nezvaničnim informacijama - i među glavnim organizatorima takvog skupa. Ukoliko opet na skupu uočimo lica rukovodilaca odlazećeg režima i ako se opet odlazeće rukovodstvo Uprave policije bude oglašavalo saopštenjima kojima se desetostruko uvećava masovnost i stimuliše dolazak građana na okupljanje koje predstavlja flagrantno kršenje zdravstvenih propisa - znaćemo da taj ispit nije položen, tj. da ta osnovna lekcija demokratije još nije naučena od strane nove opozicije - poručio je Vukićević.

PROGLAS Poziv na društvenim mrežama, Foto "Fejsbuk"

Tekst potpisa

Iako je potpisima 41 poslanika sa tri pobedničke koalicione liste - "Za budućnost Crne Gore", "Mir je naša nacija" i "Crno na belo", konstatovana nova parlamentarna većina u Skupštini i formalno upućen predlog predsedniku Đukanoviću da mandatar nove vlade bude profesor dr Zdravko Krivokapić, još se čeka na njegov zvanični poziv na konsultacije za formiranje nove izvršne vlasti. Predviđeni zakonski rok ističe 23. oktobra.

- U javnom nastupu Đukanović govori kako on neće biti neko ko opstruira taj proces, međutim, u pitanju je čovek kome šira javnost ne veruje ništa. Usled eventualnih opstrukcija u procesu formiranja nove vlade, Đukanović je prekršio Ustav Crne Gore - smatra Marko Kovačević, poslanik Nove srpske demokratije.

- To bi bio idealan povod za Skupštinu da završi njegov mandat pre vremena. U tom slučaju bi predsednik Skupštine imao ovlašćenje predsednika države do izbora novog i on bi onda dao mandat našem kandidatu za premijera. Sumnjam, da će Đukanović dozvoliti da ubijemo dve muve jednim udarcem iako to ne bi bilo loše.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)