APEL ZA DRITANA SA SINJAJEVINE: Evo šta su branioci planine poručili Abazoviću

Tanjug

20. 10. 2020. u 16:30

GRAĐANSKA inicijativa Sačuvajmo Sinjajevinu, čiji predstavnici već pet dana i noći čuvaju planinske pašnjake od vojne vežbe, traže od lidera URA Dritana Abazovića da koriguje stav u pogledu poligona za održavanje vojnih vežbi u Crnoj Gori.

АПЕЛ ЗА ДРИТАНА СА СИЊАЈЕВИНЕ: Ево шта су браниоци планине поручили Абазовићу

Foto: V. N.

Oni smatraju da Abazović, koji je ranije izjavio da bi poligon za vojne vežbe mogao da bude izmešten sa Sinjajevine, treba da pokaže stvarnu privrženost ekološkim vrednostima Crne Gore.

- Princincipijelni stav naše organizacije je da ne treba polemisati o alternativnim lokacijama bilo gde u Crnoj Gori. Crna Gora je Ustavom proklamovana kao ekološka država i kao mala zemlja sa malom vojskom, pa samim tim i malim potrebama za ovom vrstom vojne infrastrukture, po svaku cenu mora da izbegne uspostavljanje međunarodnog vojnog poligona na svojoj teritoriji - poručeno je iz GI Sačuvajmo Sinjajevinu.

Ističu da odluka da se Sinjajevina koristi kao vojni poligon predstavlja međunarodni ekološki incident, jer bi prisustvo vojnih aktivnosto na tom području izazvalo urušavanje poslednjih netaknutih ekosistema koji su od ogromnog značaja ne samo za Crnu Goru već i Evropu.

Smatraju da javni funkcioneri moraju da snose ogovornost za javno izgovorene reči.

- Više stotina ljudi iz raznih krajeva Crne Gore, koji već peti dan na lokaciji Margita na Sinjajevini provode dane i ledene noći zaslužuju izvinjenje gospodina Abazovića jer se oni ne bore da se poligon sa jedne planine gurne na drugu već da se istinski zaštiti priroda, lokalna zajednica i održivi modeli razvoja naše zemlje - poručili su iz GI Sačuvajmo Sinjajevinu, preneo je portal Vijesti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MEĐUNARODNI DAN ŽENA I DEVOJAKA U NAUCI: Prilika za promovisanje i priznavanje njihove uloge i značaja