NAKNADE ČAK 50 ODSTO MANJE: Lokalna uprava u Pljevljima menja cenovnik za komunalno opremanje zemljišta

M. DROBNjAK

20. 10. 2020. u 11:52

OPŠTINA Pljevlja znatno će umanjiti iznos koji treba da plate vlasnici bespravno sagrađenih objekata.

НАКНАДЕ ЧАК 50 ОДСТО МАЊЕ: Локална управа у Пљевљима мења ценовник за комунално опремање земљишта

Foto M. Drobnjak

Lokalna uprava pripremila je novu odluku o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta za sve stambene objekte koji budu građeni na području opštine, dok će umanjenje za poslovne objekte biti znatno veće, a u nekim slučajevima neće se ni plaćati.

Predložene naknade su prosečno za oko 50 odsto manje od važeće.

OSLOBOĐENI

PLAĆANjA naknade biće oslobođeni investitori objekata koji se budu gradili u biznis zoni, kao i objekata namenjenih za novo zapošljavanje više od deset osoba.

Sekretarka Sekretarijata za uređenje prostora Mira Čolović kazala je da donošenje nove odluke koja nudi mnogobrojne pogodnosti investitorima, za cilj ima stimulisanje gradnje kako stambenih tako i poslovnih objekata.

- Odlukom su znatno umanjene naknade za komunalno opremanje za stambene objekte. Davanja za poslovne objekte su novom odlukom izjednačena sa naknadom za stambene objekte, to je bilo sugerisano i iz Ministarstva i odranije to su mnoge opštine uvele. Dalje naknada za privremene objekte se neće više plaćati.

Na javnoj rasprvi o Nacrtu odluke o naknadi za urbanu sanaciju koju je pripremila lokalna uprava u Pljevljima rečeno je da se novom odlukom predviđa umanjenje za oko 30 odsto u prvoj i drugoj zoni. Umesto 57,14 evra po metru kvadratnom neto površine objekta u prvoj zoni, građani će plaćati 40 evra, a u drugoj 34,66, umesto 49,52 evra, koliko je bilo predviđeno ranijom odlukom. U trećoj zoni naknadu za nelegalno izgrađene objekte građani će plaćati 28 evra, četvrtoj 21,34 i petoj 12 evra po metru kvadratnom. Naknada u šestoj zoni, koja se nalazi van granica urbanističkog plana neće se naplaćivati.

PLAĆANjE NA RATE

NAKNADA za bespravne objekte osnovnog stanovanja plaća se jednokratno ili najviše na 240 mesečnih rata. Građanima koji budu gradili kuće za rešavanje svog stambenog pitanja naknada će se umanjiti za 50 odsto. To se odnosi na objekte do 200 kvadrata pod uslovom da investitor nema drugi stambeni objekat.

Iznos naknade za bespravne objekte osnovnog stanovanja umanjiće se za dodatnih 50 odsto.

U prethonoj odluci to smanjenje iznosilo je 30 odsto. Naknada će se za isti iznos smanjiti i za pomoćne objekte koji služe korišćenju stambenog i drugog objekta i 90 odsto za objekte čiji vlasnik ili član porodičnog domaćinstva ima prioritet u ostvarivanju prava na socijalno stanovanje. Cena naknade za otvoreni prostor na parceli koji je projektovan za obavljanje delatnosti umanjiće se za 50 odsto, a verske objekte za 80 odsto. Neto površina lođa, verandi, tremova i galerija računa se 50 odsto od projektovane površine, a terasa, balkona i vanjskih stepeništa 30 odsto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista