NAROD BRANI DRAGULJ PRIRODE: Burne reakcije na vojnu vežbu na Sinjajevini

V. KADIĆ

17. 10. 2020. u 06:34

NAJAVA Ministarstva odbrane da će sledeće sedmice od 19.do 23. oktobra na poligonu planine Sinjajevine Vojska Crne Gore organizovati vojnu vežbu uz gađanje minobacačima 82 mm i 120 mm naišlo je na žestoko protivljenje ljudi tog područja - stočara, ali i ekologa, građanskih aktivista, crkvenih velikodostojnika.

НАРОД БРАНИ ДРАГУЉ ПРИРОДЕ: Бурне реакције на војну вежбу на Сињајевини

Protest protiv vojne vežbe

Iako iz vojnog resora smatraju da ničim neće biti dovedena u pitanje životna sredina, episkop budimljansko-nikšićki Joanikije ne misli tako. On poručuje da će najavljena vojna vežba na Sinjajevini, ukoliko bude izvedena, ugroziti jedinstvenu prirodnu sredinu na tom području.

Episkop Joanikije naglašava da su u obavezi da daju podršku svima, od uglednih pojedinaca do poznatih udruženja, koji su se organizovali da zaštite ovu planinu.

- Oni su je sagledali kao neprocenjivi biser u vencu lepote Crne Gore i zbog toga imaju neotuđivo pravo da je najodlučnije brane. Planina koja je u središtu sazvežđa velikih i drevnih svetinja od manastira Morače, Dobrilovine, Svetih Arhanđela na Tari, do Podmalinska i Bijele, i sama je sveta i blagoslovena, i ne sme se skrnaviti i trovati. Kroz celu našu prošlost ona je kao majka izobilno hranila pokolenja naših predaka, bila pribežište i utočište mnogim borcima za slobodu kroz minule vekove, bedem odbrane od neprijatelja naše otadžbine - kazao je vladika Joanikije.

U međuvremenu je koalicija za održivi razvoj (KOR) podnela krivičnu prijavu Vrhovnom državnom tužilaštvu protiv "Predraga Boškovića, odlazećeg ministra odbrane i šefa organizovane kriminalne grupe, i N.N. lica, članova te kriminalne grupe", zbog, kako su naveli "kršenja Ustava Crne Gore, pripremom više krivičnih dela iz oblasti zaštite životne sredine".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri