NAROD BRANI DRAGULj PRIRODE: Burne reakcije na vojnu vežbu na Sinjajevini

V. KADIĆ

17. 10. 2020. u 06:34

НАРОД БРАНИ ДРАГУЉ ПРИРОДЕ: Бурне реакције на војну вежбу на Сињајевини

Protest protiv vojne vežbe

NAJAVA Ministarstva odbrane da će sledeće sedmice od 19.do 23. oktobra na poligonu planine Sinjajevine Vojska Crne Gore organizovati vojnu vežbu uz gađanje minobacačima 82 mm i 120 mm naišlo je na žestoko protivljenje ljudi tog područja - stočara, ali i ekologa, građanskih aktivista, crkvenih velikodostojnika.

Iako iz vojnog resora smatraju da ničim neće biti dovedena u pitanje životna sredina, episkop budimljansko-nikšićki Joanikije ne misli tako. On poručuje da će najavljena vojna vežba na Sinjajevini, ukoliko bude izvedena, ugroziti jedinstvenu prirodnu sredinu na tom području.

Episkop Joanikije naglašava da su u obavezi da daju podršku svima, od uglednih pojedinaca do poznatih udruženja, koji su se organizovali da zaštite ovu planinu.

- Oni su je sagledali kao neprocenjivi biser u vencu lepote Crne Gore i zbog toga imaju neotuđivo pravo da je najodlučnije brane. Planina koja je u središtu sazvežđa velikih i drevnih svetinja od manastira Morače, Dobrilovine, Svetih Arhanđela na Tari, do Podmalinska i Bijele, i sama je sveta i blagoslovena, i ne sme se skrnaviti i trovati. Kroz celu našu prošlost ona je kao majka izobilno hranila pokolenja naših predaka, bila pribežište i utočište mnogim borcima za slobodu kroz minule vekove, bedem odbrane od neprijatelja naše otadžbine - kazao je vladika Joanikije.

U međuvremenu je koalicija za održivi razvoj (KOR) podnela krivičnu prijavu Vrhovnom državnom tužilaštvu protiv "Predraga Boškovića, odlazećeg ministra odbrane i šefa organizovane kriminalne grupe, i N.N. lica, članova te kriminalne grupe", zbog, kako su naveli "kršenja Ustava Crne Gore, pripremom više krivičnih dela iz oblasti zaštite životne sredine".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)