AKVARIJUM "BOKA" U DECEMBRU: Pandemija odložila otvaranje, biće jedinstvena atrakcija na Jadranu

V. V.

14. 10. 2020. u 19:05

DO decembra će biti otvoren Akvarijum „Boka", prvi u Crnoj Gori. Ovih dana je postavljanjem bazena završena prva faza ovog projekta.

АКВАРИЈУМ БОКА У ДЕЦЕМБРУ: Пандемија одложила отварање, биће јединствена атракција на Јадрану

Foto: Akvarijum Boka

Dr Branka Pestorić, naučna saradnica Instituta za biologiju mora iz Kotora, objašnjava da je pandemija korona virusa  uticala na odlaganje projekta koji je trebalo da bude završen još u maju.

- Tada je zatvaranje granica sprečilo kolege iz Italije, iz firme Panakva koja je izvođač, da dođu i instaliraju opremu. Sada su oni tu čitav mesec pa su postavljeni su bazeni. Sledi postavljanje kamena i podloge u akvarijumu. Taj posao obavlja firma „Studio art". Prateći naš koncept dizajna  umetnici iz studija kreirali su 3 D prikaz staništa, objasnila je dr Pestorić.

Prema njenim rečima iza postavljanja akvarijumskog bazena sledi veliki posao, ne samo punjenje i naseljavanje.

- Svaka vrsta živi u drugačijem ambijentu u moru, a mi se zalažemo  da što verodostojnije taj prirodni ambijent obezbedimo i u akvarijumu,kaže dr. Pestorić. 

Akvarijum će biti smešten u okviru Instituta u Dobroti, na površini od 300 metara kvadratnih. Tri međusobno povezane prostorije  će predstavljati floru i faunu Mediterana, Jadrana i Bokokotorskog  zaliva.

- U trećoj prostoriji biće smešten nizak bazen, gde će najmlađi posetioci moći da dotaknu vodu i osete blizinu organizama u bazenu  i tako nauče više o flori i fauni Boke. Naučnicima iz Instituta će omogućiti da obavljaju različite naučne eksperimente „in vivo"  i da prate sve što je teško pratiti u prirodnoj sredini,objasnila je dr Pestorić.

U prvom delu akvarijuma biće vrste iz dubokih voda Jadranskog mora,karakteristične za Mediteran, u drugom  vrste iz otvorenih voda crnogorske obale i trećem vrste karakteristične za Bokokotorski zaliv. U planu je i izgradnja Centra za rehabilitaciju kornjača koje su sve ugroženije.

dr Branka Pestorić/Foto: V. V.

- Taj centar uticaće na smanjenje stradanja ovih lepih i retkih vrsta, uverena je naša sagovornica.

Dvorište ispred Akvarijuma, deo je kompleksa, pa je preuređeno i  predstavljaće nastavak šetališne zone od Kotora do Instituta. U planu je da u dvorištu bude oformljen edukativni paviljon sa posterima, panelima i interaktivnim radionicama.

– Cilj je da zainteresujemo posetioce, zadržimo pažnju, posebno najmlađih. Kako bi to ostvarili planiramo i Muzej na otvorenom, gde će biti predstavljeni tradicionalni ribolovni alati Bokokotorskog zaliva, kazala je dr Branka Pestorić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna