SUSPENDOVANA JE ZBOG CRTEŽA ŠTRUMFA SA TROBOJKOM: Učiteljica Rada Višnjić đacima poslala poruku o molebanu, a sada joj preti otkaz?

B. DABIĆ

06. 10. 2020. u 17:57

OSAM meseci nakon što je dobila uslovni otkaz u OŠ “Jugoslavija”, učiteljica Rada Višnjić ponovo je u žiži crnogorske javnosti.

СУСПЕНДОВАНА ЈЕ ЗБОГ ЦРТЕЖА ШТРУМФА СА ТРОБОЈКОМ: Учитељица Рада Вишњић ђацима послала поруку о молебану, а сада јој прети отказ?

Foto: Privatna arhiva

 Ovog puta jer je učenike porukom preko vibera pozvala na moleban.

Višnjić je pozvala putem Viber grupe V-2 odeljenja učenike na moleban u Hramu Svetog Jovana Vladimira koji je održan 4. oktobra. U poruci je navela:

"Draga deco, danas je moleban u Hramu Sv. Jovana Vladimira u 18časova, za srećan početak škole... da se molimo za dobro učenje... Ja idem svake godine... I večeras ću biti tamo. Volela bih da mi se pridružite, ko može... Naravno ne obazirući se na to ko je koje vere".

Ovo nije prvi put da učiteljica Višnjić privlači pažnju javnosti postupcima koji nisu praksa prosvetnih radnika. Ona je u februaru ove godine dobila uslovni prestanak radnog odnosa na šest meseci.

Foto: Fejsbuk

Uslovni otkaz usledio je kada je učenicima zadala da crtaju lik iz crtanog filma - štrumfa, a pozadinu su bojili bojama trobojke. Fotografije je objavila na društvenim mrežama, ali ubrzo su uklonjene. Posle toga je suspendovana.

Iz ministarstva prosvete povodom poziva učenika da prisustvuju molebanu navode da je “Rada Višnjić drsko i bezobrazno zloupotrebila i ugrozila decu. Nije joj mesto u prosveti”.

Foto: Fejsbuk

Iz Ministarstva su poručili da je ona neko ko se, nažalost, vodi kao prosvetni radnik i njihov učitelj, u sekularnoj državi koja je pritom u ozbiljnom epidemiološkom problemu, a i u specifičnom društvenom momentu.

- Zgroženi smo, a verujemo da je i čitava dobronamerna javnost. Sigurni smo da ovu zloupotrebu školske grupe, jasno ugrožavanje zdravlja dece, ali i provokacije, nijedan građanin ove države, nezavisno od toga koje je verske ili političke pripadnosti i koje nacionalnosti, ne može pravdati, niti stati iza njih, navode iz Ministarstva.

Oni su podsetili da je škola „Jugoslavija“ protiv Višnjić već vodila disciplinski postupak koji je završen uslovnim prestankom radnog odnosa na šest meseci.

Foto: Fejsbuk

-Sada, nakon novog skandaloznog postupka iste osobe, škola mora da sprovede hitan novi postupak, u skladu sa zakonom, kako bi se ovakvo nerazumno ponašanje na najstroži, pravno utemeljen način sankcionisalo - rekli su iz Ministarstva.

Direktorica OŠ Jugoslavija Biljana Vukmanović, kazala je novinarima da oštro osuđuje čin Rade Višnjić.

VIŠNjIĆ- NIJE TO BIO POZIV, VEĆ INFORMACIJA

Višnjić kaže da je u pitanju nameštaljka.

-To nije bio poziv, to je bila informacija, obaveštenje. Učenicima šaljem obaveštenja, informacije i kada su utakmice KK Mornar, i kada su Susreti pod starom maslinom... Ministar Šehović (Damir) je zbog izjave zaslužio da ga tužim - kazala je Višnjić.

-Čin zaposlene u JU OŠ Jugoslavija, profesorice razredne nastave Rade Višnjić, u ovom trenutku već poznatog javnosti, osuđujem pre svega, kao roditelj. Niko u ovoj zemlji, niti u svetu, nema pravo da bilo čije dete zloupotrebljava u privatne svrhe bilo koje vrste na način što koristi službeni položaj, posebno ne onaj kome poveravamo decu da ih obrazuje i vaspitava u isto vreme, a čije je ime prosvetni radnik – zvanje koje zaslužuje svaku vrstu poštovanja i ima vekovni dignitet u svakom društvu, saopštila je direktorica ove škole Biljana Vukmanović.

Kao direktor javne vaspitno-obrazovne ustanove, navodi Vukmanović, "najoštrije osuđujem ovaj postupak kao neko ko je odgovoran i u zakonskoj je obavezi da u toku trajanja školske godine decu škole kojom rukovodi zaštiti od svakog vida zloupotrebe, pa i one u religijske svrhe. "

Foto: Fejsbuk

- Poziv upućen učenicima, kojima je pomenuta zaposlena odeljenski starešina, predstavlja presedan u trenutku kada je epidemiološka situacija u zemlji nezavidna, a briga za zdravlje prioritet celokupnog društva.. U vezi sa ovim dešavanjem, u daljem postupanju iskoristiću sve pravne resurse koji budu na raspolaganju, nakon što se utvrde sve relevantne pojedinosti i činjenice i steknu uslovi za primenu zakonske regulative, kaže se u saopštenju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a