KONSTITUISAN PARLAMENT U CRNOJ GORI: Nastavlja se sednica, Krivokapić mandatar, Bečić predložen za predsednika Skupštine

Novosti online

23. 09. 2020. u 12:41

U PODGORICI je upravo počela sednica Skupštine Crne Gore, na kojoj će, između ostalog, biti verifikovani mandati poslanicima koje su građani na parlamentarnim izborima izabrali da budu njihovi predstavnici u najvišem zakonodavnom telu.

КОНСТИТУИСАН ПАРЛАМЕНТ У ЦРНОЈ ГОРИ: Наставља се седница, Кривокапић мандатар, Бечић предложен за председника Скупштине

Foto: Printscreen

Kako je najavljeno, na dnevnom redu su četiri tačke: Izveštaj Državne izborne komisije o rezultatima za izbor poslanika u Skupštini Crne Gore, izbor predsednika Skupštine Crne Gore, utvrđivanje broja potpredsednika i izbor potpredsednika Skupštine Crne Gore i izbor predsjednika i članova Administrativnog odbora Skupštine Crne Gore.

Sednicom predsedava najstariji poslanik Miodrag Lekić (Mir je naša nacija), kome pomaže najmlađi poslanik Maksim Vučinić (Za budućnost Crne Gore).

Milačić najavio lustraciju

Marko Milačić je na početku svog izlaganja čestitao Bečiću, Krivokapiću i Abazoviću. On se potom obratio poslanicima DPS-a.

- Vi ste udarali na crkvu, na manjinske narode, i hteli da stvorite inferiorne grupe. Mi smo uspeli da sačuvamo Njegoševu Crnu Goru, borićemo se za demokratiju i vladavinu prava. Zaštitićemo je protiv ove vaše borbe protiv korone, koju ste koristili za borbu protiv naroda. Vi još niste opozicija, bićete tek kada prođe lustracija. Za neke od vas nisu opozicione nego optuženičke klupe. Kada prođe lustracija, onda ćemo braćo zajedno da radimo, vi kao opozicija, a mi kao vlast.

- Neka je večna Njegoševa Crna Gora, i nek se čuje do nebesa, nema više DPS-a - rekao je Milačić.

Vučinić: Živela slobodna Crna Gora

Poslanik Maksim Vučinić, mladi političar i poslanik Radničke partije zahvalio se svima koji su decenijama čekali ovaj dan.

- Novom sazivu parlamenta želim srećan rad, a nama ostaje da radimo punim snagama da donosimo zakone na korist ovim i budućim generacijama. Da nam se više nikada ne ponovi 1989. godina, da živi slobodna Crna Gora - rekao je Vučinić.

Bečić: Više nismo jedina zemlja u Evropi koja nije smenila vlast

- Više nismo jedina zemlja u Evropi koja nikada nije smenila vlast u Evropi. Što se tiče postizbornog momenta, bili smo efikasni u uspostavljanju programskih principa, i mislim da je sporazum koji smo potpisali pokazati da će nova vlast biti procrnogorska i proevropska - rekao je Bečić.

Abazović: Sve što je iznela koalicija "Za budućnost Crne Gore" prihvatljivo

- Poštovani građani, svi zajedno smo nakon izbora pokazali demokratske vrednosti. Čestitam svima novi mandat parlamenta, i nadam se da će ovaj saziv biti uspešniji. Želim da kažem da su predlozi koje je iznela koalicija "Za budućnost Crne Gore" apsolutno prihvatljivi za našu koaliciju, i što se mene tiče možemo da pristupimo konstituisanju skupštine - rekao je Abazović.

Obraćanje Milana Kneževića iz Demokratskog fronta

- Srećna vam sloboda, sloboda koja ima da peva lepše i bolje nego što su sužnji pevali o njoj. Zato javno saopštavam u ime koalicije DF da tu slobodu niko neće ugroziti ni dovesti u pitanje, niti će naši građani biti gubitnici. Posebno je nećemo dovesti u pitanje mi koje su hapsili i zatvarali, koji su jedini ovde u parlamentu skandirali Milo lopove. Posebno nećemo dozvoliti ovima koji su poslednjih 30 godina pohare zgrnuli milione, da se vrate – rekao je Knežević, na šta su poslanici DPS-a počeli da dobacuju.

Predsednik skupštine je na to upozorio poslanika Markovića da ne dobacuje, što je izazvalo smeh svih u skupštini.

- DF podržava Bečića za predsednika skupštine, i Krivokapiuća za mandatara nove vlade. Da se zna da Demokratski front nikada neće izdati. Živela Crna Gora i naš srpski narod - rekao je Knežević.

DPS u opozicionim klupama

Poslanici DPS Mila Đukanovića na današnjoj konstituivnoj sednici crnogorskog parlamenta zauzeli su mesta na kojima sede opozicione stranke.

Fotografiju poslanika DPS objavio je na svom Tviter profilu predsednik Prave Crne Gore Marko Milačić, uz komentar „Istorija, DPS u opozicionim klupama“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

POLARNI MEDVEDI: Simboli Arktika i naše odgovornosti