OTPREMNINE NUDE MIMO PROPISA: Konsultanti kritikuju poziv direktora MA zaposlenima da sporazumno prekinu radni odnos

I. D. STOJADINOVIĆ

15. 09. 2020. u 13:38

DRŽAVNA kompanija "Montenegro erlajns" objavila je u četvrtak javni poziv zaposlenima za sporazumni prekid radnog odnosa uz isplatu otpremnine.

ОТПРЕМНИНЕ НУДЕ МИМО ПРОПИСА: Консултанти критикују позив директора МА запосленима да споразумно прекину радни однос

Arhiva Novosti

U konsultantskom preduzeću "Fideliti konsalting" tvrde da ovaj poziv za otpremnine nije u skladu sa Zakonom o konsolidaciji i ulaganju u MA.

U dokumentu koji potpisuje izvršni direktor MA Vlastimir Ristić, pozivaju se svi zainteresovani zaposleni, sa najmanje šest godina radnog staža, od kojih su poslednju radili kod ovog preduzeća, da preko arhive do 15. oktobra predaju zahtev.

- Zaposleni može da ostvari pravo na neto otpremnine u visini od 50 odsto mesečne bruto zarade za svaku godinu radnog staža, s tim da iznos otpremnine ne može biti veći od 15 bruto zarada zaposlenog - navodi se u dopisu.

Nacionalni avio-prevoznik objavio je i da zaposleni koji ispunjava uslove za odlazak u penziju, a ima 65 godina, može da ostvari pravo na neto iznos otpremnine do šest bruto -zarada.

- Visina bruto zarade određuje se kao prosečan iznos poslednje tri bruto zarade, koje su zaposlenom pripadale pre isplate otpremnine, isključujući bruto zaradu ostvarenu u mesecima prekida rada za svakog zaposlenog pojedinačno - piše u dokumentu, i dodaje se da će najkasnije u roku od 15 dana od dana predaje zahteva direktor doneti pojedinačne odluke.

Zaposleni u "Montenegro erlajnsu", kojima radni odnos prestane sporazumno i ostvare pravo na otpremninu, neće moći narednih pet godina da se zaposle u ovoj kompaniji, ali ni u javnom sektoru i institucijama.

Iz konsultantske firme navode da, prema Zakonu o ulaganju u konsolidaciju i razvoj "Montenegro erlajnsa", Crna Gora je trebalo da uloži 155 miliona evra i to za dug za poreze i doprinose 25 miliona, za dug prema državnom budžetu devet miliona evra, za dug prema "Aerodromima Crne Gore" 32 miliona. Osim toga, trebalo je platiti dugove koje MA ima prema Kontroli letenja Srbije i Crne Gore 6,5 miliona, Hipotekarnoj banci i dobavljačima 6,8 - odnosno šest miliona evra. Preostalih gotovo 70 miliona evra trebalo je da pokrije pozajmicu za likvidnost, investicije u flotu i restauraciju motora.

- U ovih 155 miliona evra nigde nema troškova novih otpremnina za zaposlene, jer je pomenutim Zakonom bilo predviđeno da troškovi zaposlenih budu gotovo identični tokom perioda restrukturiranja. Dakle, ovaj poziv za otpremnine bukvalno nije u skladu sa Zakonom o konsolidaciji i ulaganju u MA - navode ekonomisti.

POREZ

NACIONALNA avio-kompanija "Montegro erlajns", dužnik koji je već duže na "crnoj listi" poreskih dužnika, uplatila je u avgustu više od deset miliona poreskog duga, saopšteno je iz Poreske uprave u kojoj dodaju da su iz MA najavili i da će ostatak biti uskoro izmiren.

NEMAJU NOVCA NI ZA DUGOVE

PODSEĆAJU u "Fideliti konsaltingu" i da je MA dobio 25 miliona evra nekoliko dana pre avgustovskih izbora, iako Agencija za zaštitu konkurencije još nije dala mišljenje o tome da li je zakon težak 155 miliona evra zapravo u skladu sa Zakonom o kontroli državne pomoći.

- Na sve to, imamo priznanje menadžmenta kompanije da je ona nesolventna i da ne može da izmiruje svoje obaveze u dužem roku - kažu u "Fideliti konsaltingu".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili