REKORDAN BROJ NOVOOBOLELIH U CRNOJ GORI: Epidemiolog upozorava - Situacija je dramatična

Beta

09. 09. 2020. u 18:40

U CRNOJ GORI je danas evidentirano rekordnih 219 novozaraženih korona virusom, dok je dvoje ljudi umrlo.

РЕКОРДАН БРОЈ НОВООБОЛЕЛИХ У ЦРНОЈ ГОРИ: Епидемиолог упозорава - Ситуација је драматична

Foto: Printskrin Youtube

Direktor Instituta za javno zdravlje, Boban Mugoša, pozvao je političare, verske vođe, istaknute kulturne, prosvetne, sportske i druge ličnosti da utiču na građane da poštuju mere jer je epidemiološka situacija u Crnoj Gori "veoma ozbiljna i ide ka dramatičnoj".

On je kazao da poslednjih dana rezultati, odnosno analize u Institutu za javno zdravlje, govore da je skoro čak 30 odsto testiranih pozitivno na koronavirus.

- To nije neočekivano i građani dobro znaju kakva je situacija bila u zadnjih dvadesetak dana, koliko su se poštovala pravila. Sada se sve to pokazuje - rekao je Mugoša.

On se, kako je kazao, nada da su prošli razlozi zbog kojih su se građani okupljali i nisu poštovali pravila.

- Sada molim, ne više građane - jer njih smo do sada stalno molili, sada molimo sve one koji mogu da utiču na građane: političare, religijske vođe, istaknute kulturne, prosvetne, sportske i druge ličnosti, da pomognu i svojim apelima učine da što više stanovnika Crne Gore zaista primenjuje sve mjere koje se mesecima spominju, a koje mogu da učine da situacija postane bolja, odnosno da ne izgubimo kontrolu nad epidemijom, gde ćemo imati veliki broj obolelih i umrlih - poručio je Mugoša.

Istakao je da je da se mora delovati i da strahuje da će doći do novog "zaključavanja" posebno gradova u kojima su indikatori transmisije virusa u lokalnoj sredini izuzetno visoki.

- To znači da ćemo morati da se vratimo unazad, ne jedan, nego sedam koraka, u mart i april. Ovo je prilika da se svi fokusiraju na trenutno najveći problem u Crnoj Gori, posebno imajući u vidu da nam predstoji otvoranje škola, a u isto vreme počinju respiratorne infekcije, te će se problem samo umnožiti - upozorio je on.

- Molim i medije da daju dovoljno prostora i da se fokusiraju na mere koje su upućene stanovništvu, a koje, kada se primenjuju, daju vrlo dobre rezultate - objasnio je Mugoša.

Istakao je da bi strikno poštovanje mera tokom 15 do 20 dana moglo da dovede do toga da se u Crnoj Gori uspostavi "potpuna kontrola nad epidemijom", da bude svega nekoliko slučajeva, rekao je Mugoša.

Ponovio je da građani moraju nositi maske, držati fizičku i socijalnu distancu, voditi računa o higijeni ruku i prostora, i da svi koji su zaduženi da omoguće da se poštuju mere, to i rade.

Ukupan broj smrtnih slučajeva povezanih sa KOVIDOM-19 od sredine juna je 105, a od početka godine 114. ;Ukupan broj aktivnih slučajeva KOVID-19 u Crnoj Gori je danas 1.630.Od početka godine ukupan broj registrovanih slučajeva infekcije novim korona virusom je 6.094.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije