EPISKOP DIMITRIJE ODGOVORIO REISU KAVAZOVIĆU: SPC u Crnoj Gori nije organizovala napade na muslimane

S. M.

03. 09. 2020. u 11:48

EPISKOP Zahumsko - hercegovački Dimitrije u otvorenom pismu upućenom reis ul ulemi Islamske zajednice u BiH Huseinu efendiji Kavazoviću je istako da su svi ljudi braća i sestre, jer su svi sinovi i kćeri jednoga Boga, tvorca svih i svega.

ЕПИСКОП ДИМИТРИЈЕ ОДГОВОРИО РЕИСУ КАВАЗОВИЋУ: СПЦ у Црној Гори није организовала нападе на муслимане

Foto: Manastir Žitomislić

U takvoj bratskoj i sestrinskoj ljubavi treba da provodimo i ove postizborne dane, kao, uostalom i sve dane svoga života. Nadamo se da je taj duh bratske slobode i poštovanja ono što je pobijedilo i što pobjeđuje – naveo je vladika Dimitrije reagujući na saopštenje Kavazovića povodom napada na muslimane u Pljevljima u Crnoj Gori.

Episkop Dimitrije, koji je i član episkopskog Saveta Crne Gore, je istakao da ne smemo zaboraviti da svi bez obzira na ideološko-političku, nacionalnu ili versku pripadnost braća i kao takvi građani ove zemlje imaju prava na svoje razlike.

– Nemamo, ni kao Hrišćani, ni kao civilizovani ljudi, prava da drugog mrzimo zbog toga što ima stavove drugačije od naših – ističe on u otvorenom pismu.

Vladika Dimitrije podseća da je i na sajtu Mitropolije crnogorsko-primorske odmah preneseno saopštenje Pljevaljskog odbora za odbranu svetinja u kome se vernici pozivaju da uvek i u svakoj prilici budu ljudi, državni organi da rade svoj posao, te se jasno kaže da crkva nije organizator javnih okupljanja pokrenutih posle izborne pobjede opozicije.

– Veoma nas je neprijatno iznenadilo obraćanje uvaženog reisa u kome je SPC oklevetana kao ona koja je sama odabrala da bude nosilac procesa u kome se, eto, dešavaju i nasilni incidenti i proleva se nevina krv. Podsećam efendiju Kavazovića da u Pljevljima nije prolivena krv, da niko nije ni ranjen, a kamo li izgubio život, pošto je to osnovno značenje ove jezičke sintagme, da je nosilac negativnih procesa koji se u Crnoj Gori odvijaju, a naročito u poslednjih godinu dana, dosadašnja državna vlast, a ne SPC, koja je posle donošenja diskriminatorskog Zakona o položaju crkava i verskih zajednica nevoljno uvučena u političku borbu. Samo iz razloga što je donošenje zakona bilo jedna politička i ideološka odluka, koja nije zasnovana na pravdi i pravima, koja su u svim civilizovanim državama sveta neprikosnovena – ističe se u pismu vladike Dimitrija.

Dodaje se da o odgovornosti i emancipovanosti crnogorskog društva, pa i same SPC u Crnoj Gori, svedoče i izjave Mitropolita Amfilohija i svih političkih lidera koji su izborili izbornu pobedu, kao i mnogobrojnih pojedinaca.

– Tome u prilog govori i slika pravoslavnih sveštenika iz Pljevalja koji su sa sloganom „Ne damo svetinje“, pod kojim su ustali u odbranu svojih, ovoga puta stali u zaštitu Husein-pašine džamije. Ko god je dobronameran, a želi da vidi u čemu se ogleda odnos SPC prema muslimanima u Crnoj Gori, prepoznaće da se ovaj najbolje očitava u ovoj slici iz Pljevalja, nastupima njenih velikodostojnika prethodnih dana i meseci, kao i mirnim litijama u kojima su, rame uz rame sa pravoslavcima, učestvovali i pripadnici islamske veroispovjesti. Nesrećni nasilnički akti, koji većma liče na montirani pokušaj izazivanja međunacionalne i međuvjerske mržnje nego na autentične šovinističke ispade, o ovom odnosu pravoslavaca prema muslimanima u Crnoj Gori, nasuprot gore navedenom, ne govore ništa – stoji u ovom otvorenom pismu.

Episkop Dimitirije dodaje da kao čovek koji svoju episkopsku i hrišćansku službu obavlja jednim delom i na prostoru Crne Gore, koji je rođen i pola života proveo na prostoru te države i poznaje tamošnje prilike, želi da uputi apel reisu da prepusti lokalnim islamskim liderima u Crnoj Gori da kažu svoju reč, i njome zaštite interese svoje zajednice.

Episkop Dimitrije je podsetio reis ul ulemu Kavazovića na poziv za otvaranje muslimansko-pravoslavnog dijaloga u BiH, koji je upioti njegov prethodnik vladike Grigorija i naglasio da je taj poziv i dalje otvoren kada je u pitanju Zahumsko-hercegovačka eparhija.

On je istakao da je cilj iskren mir, istina, ma koliko ona bolna bila, zaustavljanje osvete, ma koliko i na kojoj strani za nju bilo argumenata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!