UTICAJNI ITALIJANSKI ČASOPIS OGOLIO MILOV REŽIM: Đukanović od CG napravio leglo mafije i kriminala - a ovo su najveći kraljevi podzemlja

Novosti onlajn

01. 09. 2020. u 18:03

UTICAJNI italijanski medij "Il Fatto Quotidiano" napravio je opsežnu analizu Đukanovićeve trodecenijske vladavine, stavljajući akcenat na mafijašku prirodu odlazećeg crnogorskog režima.

УТИЦАЈНИ ИТАЛИЈАНСКИ ЧАСОПИС ОГОЛИО МИЛОВ РЕЖИМ: Ђукановић од ЦГ направио легло мафије и криминала - а ово су највећи краљеви подземља

Foto: D. Milovanović

– Galopirajući javni dug, razni korupcionaški skandali koji pogađaju premijerov najuži krug i izvještaji Evropske komisije i međunarodnih institucija koje potvrđuju demokratske neuspehe zemlje… Ovo je Đukanovićeva Crna Gora, koju su tužioci iz Barija i Napulja ranije osuđivali za međunarodni šverc cigareta, stoji u tekstu časopisa "Il Fatto Quotidiano".

Analiza, neizostavno, dotiče i formalno nerasvijetljeno ubistvo urednika Dan-a Duška Jovanovića, ali i činjenicu da je američki Stejt department kvalifikovao Crnu Goru kao "mafijašku državu".

– Crna Gora nikada nije sprovela reforme, odlikuje je veoma visoka korupcija i ugroženost medija. U ovih 30 godina nije nedostajalo gorućih slučajeva povezanih sa skandalima koji uključuju premijerovu porodicu i slobodnu štampu, dok je novinarima prećeno ili su ubijani. Najpoznatiji je Duško Jovanović, kojeg su 2004. godine ubila dvojica izvršilaca. Kao urednik lista Dan, opozicionog lista, uvek se isticao nezgodnim sudskim istragama, ali istrage su takođe obustavljane jer je oružje koje je korišćeno za ubistvo bilo u vojnim skladištima još od vremena bivše Jugoslavije. Lokalni zvaničnici u mogućnosti da rasvetle imena i mesta nestali su zajedno sa svedocima, baš kao što je američki Stejt department Crnu Goru klasifikovao kao mafijašku državu, dok je međunarodna nevladina organizacija "Organized Crime and Corruption Reporting Project" (OCCRP) proglasila Đukanovića za "čoveka godine za organizovani kriminal - piše "Il Fatto Quotidiano".

Foto: Printscreen/ilfattoquotidiano.it

Tekst u italijanskom časopisu

U radu ove NVO rasvetljena je piramida Đukanovićeve korupcionaško-mafijaške strukture.

- U namenskom radu, OCCRP je otkrio ostrvo, finansirano od Đukanovićeve porodične banke, za koju se činilo da je u vlasništvu Stanka Subotića, optuženog nekoliko puta za šverc cigareta i bivšeg premijerovog prijatelja. Atolom je upravljao Đukanovićev šef obezbeđenja. Ali ime Subotića nije jedina nelagodnost koja se povezivala sa Đukanovićem poslednjih godina: Naser Keljmendi, Safet Kalić i Brano Mićunović – tri su ličnosti crnogorskog podzemlja. Između ostalog, pokazalo se da je Đukanovićeva porodica imala priliku da uključi državnu banku pod svoju kontrolu kada je privatizovana. U toj instituciji vlada bi izvršila značajne javne investicije. Ali kada su zajmovi dati nekolicini odabranih nisu bili vraćeni, Đukanović je pokušao spasiti porodičnu banku, zahvaljujući ad-hok zakonu usvojenom u parlamentu kada je većina trajno bila u rukama stranke DPS - javlja ovaj medij i ističe kriminalnu praksu njegovog režima po drugim pitanjima, kao što su rasprodaja crnogorskog primorja, kredit od milijardu dolara za izgradnju 41 kilometra autoputa, obezbeđivanje 300 miliona državnih garancija za kredite koje su uzele privatne kompanije i drugo.

Foto: Printscreen/ilfattoquotidiano.it

Tekst u italijanskom časopisu

(In4s)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

Davor

01.09.2020. 18:18

I ceo svet zna da je Crna Gora mafijaška država, gde se ne poštuje nikakva vladavina prava, svi o tome govore javno i niko se zbog toga nije uznemirio ni u Evropskoj Uniji ni u NATO-u, već žmure na oba oka i tapšu Đukanovića po ramenu.

Neko iz mase

01.09.2020. 19:26

@Davor - ...pa da, ovo su italijani saznali u roku od dva dana, odmah posle izbora... Ma vazi, znalo se za to jos od ranije ali kao i uvek cuti se, pa kad dodje do smene vlasti onda pisu o tome. Kao i u vezi 1991., 1995. i 1999 god.

o0

01.09.2020. 18:58

Pa gde je knežević kao čovek sa stotinama miliona evra, marović takođe sa tolikim parama. Govorimo o snazi kadra od barem 500 ljudi čije bogatstvo prevazilazi 100 miliona evra u užoj porodici. od hotela, kazina, televizija, privatizovanih preduzeća... Gde je Barović čije bogatstvo se procenjuje na preko milijardu evra samo na primorju u nekretninama koje je privatizovao praktično bez novca.

Luka

01.09.2020. 22:27

@Goran - @Goran moguće je jer i u Evropu na političkim funkcijama su mafijaši ala Djukanović,a osim toga Djukanović im je ispunio njihove zahtjeve priključio zemlju NATO i uveo sankcije Rusiji,a što je pokrao,narod osiromyšio,sudovao po političkoj liniji ,koga to brine u Evropi,a Djukanović je to debelo iskorstio za svoju neograničenu vladavinu i krađu.

gagymad

01.09.2020. 19:18

Eto Milo potrosna si roba bio. Sad su ga zapadne zemlje pustile niz vodu. Nebi cudilo da ga sad Italija bude trazila da ga izruce ili slicno cim uvide da nova vlast CG nece bitno menjati kurs prema NATO u narednih 5-10 godina a nece.

Igor

01.09.2020. 19:23

Ukoliko se to zlo DPS brzometno ne razmontira u najsitnije djelice-povampirice se ponovo.Postene postedjeti lopove na spusku ekonomiju da okopavaju kucice krtole,nakon dugih i iscrpljujucih sudskih postupaka.Dakle:navaliti sa omotima spisa i sudijama sada!

slavisa

01.09.2020. 21:21

treba Milu sada suditi za sve malverzacije kradje i nasilnoštvo đukanoviča koje je pokazao prema gradjanima kako se hapsi narod silom bez razloga kad je mogao,da hapsi popove i da otima crkve šta mislite kako se ponašao prema gradjanima ima on i ubistva ali treba sad odma da se sastavi i promeni sudstvo kako bi osudili đukanoviča evo gde je doveo Crnu goru verovatno država koja ima največe dugove u evropi.