NA HILJADE BJELOPOLJACA U JOŠ JEDNOM KRSNOM HODU: Poruka jasna - Odbranićemo svetinje! (FOTO/VIDEO)

M. SEKULOVIĆ

24. 08. 2020. u 20:32

NASTAVLjENE su litije na severu Crne Gore.

НА ХИЉАДЕ БЈЕЛОПОЉАЦА У ЈОШ ЈЕДНОМ КРСНОМ ХОДУ: Порука јасна - Одбранићемо светиње! (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: M.S.

Na hiljade građana Bijelog Polja kretalo se večeras u još jednom krsnom hodu, u kome su na dostojanstven način, bez ijednog mrkog pogleda, glasnije reči, osim pesme kaja se vila iz kolone, po ko zna koji put od decembra prošle godine izrazili svoj protest protiv donošenja spornog Zakona o slobodi veroispovesti.

Iza znamenja vere pravoslavne, građani su krenuli sa platoa u Nikoljcu već ustaljenom maršrutom do jedne od svetinja u ovom kraju-crkve Svetih apostola Petra i Pavla, ''rodnoj kući'' čuvenog Miroslavljevog Jevanđelja, najstarijeg sačuvanog ilustrovanog ćiriličnog rukopisa iz 12 veka. Jevanđelje je 1979. godine proglašeno za kulturno dobro od izuzetnog značaja, a u junu 2005. godine, Miroslavljevo jevanđelje je upisano na listu UNESKA Pamćenje sveta.

- Ne damo svetinje, odjekivao je dugo u noć poklič iz hiljade grla Bjelopoljaca koji se nisu savili pred željama i pritiscima crnogorskog režima, koji pred očima slobodnog sveta pokušava da ''stvori'' crkvu po meri partije i državnog vrha, čemu se usprotivio narod koji kosmičkim litijama pokazuje da je SPC jedna jedina pravoslavna crkva u Crnoj Gori, čije svetinje i sveštenstvo je spreman da odbrani.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!