MILOVA SLAMKA SPASA "UVOZ" BIRAČA: Štancuju dokumenta za 80.000 glasača sa "Kosova", iz Italije, Nemačke...

E. V. N.

21. 08. 2020. u 09:00

SVE dosadašnje analize govore da će Demokratska partija socijalista na izborima 30. avgusta biti gubitnik i da neće imati potencijal za formiranje koalicije za novi mandat, čega su svesni i u štabu DPS.

МИЛОВА СЛАМКА СПАСА УВОЗ БИРАЧА: Штанцују документа за 80.000 гласача са Косова, из Италије, Немачке...

Foto: V. N.

Zato se u predvečerje možda i sudbonosnog glasanja za trodecenijski režim Mila Đukanovića, od Pljevalja pa do Bara ponovo sprovode već dobro oprobane mešetarske metode kako bi se aktuelna nomenklatura zadržala u sedlu.

Strategija Milovih socijalista je da, po svaku cenu, formiraju Vladu sa manjinama, ali i sa Socijaldemokratama Crne Gore Ivana Brajovića, čiji je DPS talac. Ukoliko SDCG ne pređe cenzus, apsolutni vladar biće u nezavidnoj situaciji. Jer, da bi Brajovićevi preskočili prag, neophodna im je pomoć DPS, koji trenutno nije u poziciji da deo glasača ustupi partnerima.

Prema našim informacijama, DPS loše stoji u Podgorici i Nikšiću, koji su glavni rezervoari glasova, pa se očekuje da će pribeći prekrajanju izborne volje po već oprobanom modelu kupovine birača, "bugarski voz" (glasaču se daje popunjen listić, on ga ubacuje u kutiju, a novi papir iznosi sledećem biraču, što se ponavlja dokle god ima potkupljenih ljudi), ali i "uvozom" fantomskih birača sa dokumentima Crne Gore.

Najpogodnije tlo za mahinacije je u Rožajama i Plavu, koji se oslanjaju na tzv. Kosovo, pa se očekuje da će veliki broj Albanaca doći u Crnu Goru, pre ili na sam dan izbora, što je "šema" koja je primenjivana na referendumu 2006. godine. Takođe, očekuje se priliv i bošnjačke dijaspore, uz poznate aranžmane - plaćene avionske karte i slične pogodnosti. Vladajućoj stranci za malverzacije logistiku pružaju Ministarstvo unutrašnjih poslova, Agencija za nacionalnu bezbednost, kao i carina.

Nezvanično, u igri je čak oko 80.000 fantomskih birača, ali događaji koji se dešavaju poslednjih meseci u Crnoj Gori i pobuna naroda kroz litije zbog usvajanja zakona koji diskriminiše SPC, i u štabu DPS bude pitanje - da li je siguran glas, zaista siguran.

Foto: V. N.

Prema nekim procenama, čak 30.000 glasača DPS koji su se deklarisali kao Crnogorci, podržalo je SPC i Mitropoliju. Njihov odnos prema vlasti može da opredeli poziv vladike Amfilohija kako da glasaju 30. avgusta:

- Oni koji sada vode Crnu Goru u svojoj bespameti svetosavlje proglašavaju za fašizam. Sveti Sava je jedan od najpoznatijih svetitelja sveukupnog hrišćanstva. Hramovi njegovi su širom sveta podignuti. I toga Svetoga Savu ovi sada svrstavaju među fašiste. Možete da zamislite kakva je to bespamet i neznanje. Neće Crnogorci takve podržati, ako Bog da.

Mina za DPS mogu biti i duboko razočarani birači koji vide da se sistem raspada i da ne funkcioniše kao ranije. To se odnosi na tzv. vojnike na terenu. Njihova imena i fotografije objavili su mediji u Crnoj Gori, što je kod njih izazvalo strah pa su se pasivizirali u izvođenju prljavih radnji. Idu logikom: objavili su moju kao i slike članova porodice, šta će biti ako se promeni vlast.

KLONIRALI ŠABANA

Foto: V. N.

NA društvenim mrežama su se pojavile fotografije dve lične karte na kojoj je isti Šaban, jedan iz Rožaja, a drugi iz Peći. Navodno, u suterenu jedne zgrade u Podgorici štampaju se lažne biometrijske karte.

Za glasovima je zavapio i premijer Duško Marković:

- Poštovana dijasporo, Crna Gora je vaša država. Dobro došli kući!

Jedan od lidera DF Nebojša Medojević, upozorio je da na izborima glasaju samo oni koji za to ispunjavaju uslov - da žive u Crnoj Gori minimum dve godine pre datuma izbora.

- Režim sprema dovođenje više hiljada Roma iz Italije, Nemačke i Holandije. Dovešće ih brodovima u luke Bar i Drač. Za to su zaduženi državni funkcioner P. M. i aktivista DPS S.A. Znamo njihova puna imena, kao i preko kojih agencija su kupljene karte, znamo sve o logistici. Romi koji treba da dođu da glasaju nisu iz Crne Gore - rekao je Medojević.

Birački spisak je takođe crna tačka. Prilikom njegovog utvrđivanja uočeno je da je najmanje 4.000 duplo upisanih birača, a među njima ima i političara!

Foto: V. N.

Politički analitičar Igor Damjanović, za "Novosti", kaže da je poslednja izjava Markovića otvoreni poziv na kršenje člana 11 Zakona o izboru odbornika i poslanika.

- Predstavnici režima ni ranije nisu krili da podobna dijaspora suprotno zakonu glasa. Međutim, ovo je prvi put da se od strane državnog vrha javno poziva da učestvuju na izborima. Ako popis i demografske podatke Monstata, uzmemo kao reper za procenu biračkog spiska, onda ne bismo smeli da imamo preko 440.000 registrovanih birača, a ima ih za 100.000 više - 541.000 - objašnjava Damjanović, i dodaje da posebno zabrinjava to što je u opštinama uz granicu sa Albanijom i tzv. Kosovom broj registrovanih birača veći čak i od ukupnog broja stanovnika.

Foto: V. N.

Nebojša Medojević

Takav slučaj je u Plavu (37 odsto više birača nego punoletnih stanovnika), Petnjici 35, Gusinju 25, Rožajama 20, Ulcinju 18, Tuzima 17, a ovde više od 90 odsto glasova ostvaruju DPS i partneri.

OPOZICIJA SPREMNIJA NEGO IKAD

STIČE se utisak da je opozicija spremnija nego ikad, a ima i ljude u vrhu režima koji prate situaciju. Vlast napadaju u tri kolone: koaliciju "Za budućnost Crne Gore" čine Narodni pokret, Demokratski front, Socijalistička narodna partija, Radnička partija, Prava Crna Gora, Ujedinjena Crna Gora i nestranačke ličnosti, drugi tim čine Demokratska Crna Gora, Demos, Partija penzionera i invalida rada, Nova levica i Društvo za istraživanje politike, a treća grupacija okupljena je oko Građanskog pokreta URA.

Foto: V. N.

Za 81 poslaničko mesto u Skupštini boriće se i DPS u koaliciji sa Liberalnom partijom, a takmiče se i dve albanske i hrvatske partije, SD, SDP, BS.

Uprkos brojnim malverzacijama koje priprema, aktuelni režim u Crnoj Gori mogao bi da doživi krah na izborima

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (13)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024