MUTNO POSLOVANJE RUDNIKA BOKSITA: Kandidat za poslanika Maksim Vučinić o “burazerskim” biznis projektima vladajuće strukture

V. K.

19. 08. 2020. u 14:42

Maksim Vučinić, kandidat za poslanika koalicije „Za buddućnost Crne Gore“ govorio je na konferenciji za novinare u Podgorici o transakcijama u vezi sa nikšićkim Rudnicima boksita

МУТНО ПОСЛОВАЊЕ РУДНИКА БОКСИТА: Кандидат за посланика Максим Вучинић о “буразерским” бизнис пројектима владајуће структуре

Maksim Vučinić / Novosti

On je podsetio da su nikšićki Rudnici boksita AD 2015. godine su prodati Uniprom firmi za 5,4 miliona evra. Nakon prve tranše uplate od 1,8 miliona i preuzimanja fabrike novi vlasnik je prodao opremu Rudnika boksita u vrednosti od četiri miliona evra i izvezao više miliona evra vrednosti rude. Posle prihodovanja oko 10 miliona, uplatio je drugu tranšu u iznosu od dva miliona evra. Da li je ostatak od 1,6 miliona do danas uplaćen, ili je opet stečajni sud napravio neku pravnu lakrdiju i omogućio burazersku kompenzaciju ponovo umanjivši cenu imovine Rudnika boksita. Da li je spomenuti način poslovanja upravo preporučio ovu firmu za širenje na ostale kopove bez ikakvih raspisivanja tendera a na štetu javnog interesa, upitao je Vučinić.

On je naveo, da, iako zakon o koncesijama jasno propisuje obaveze koncesionara posebno prema radnicima, koji rade u izuzetno teškim i nehumanim uslovima “o čemu svedoče brojne povrede koje se vrlo vešto zataškavaju, pitamo resorno ministarstvo i Vladu Crne Gore da li je sklopljen kolektivni ugovor sa radnicima i kakva su prava radnika Rudnika boksita? “

- Po tenderu i nacrtu ugovora koji je bio deo tenderske dokumentacije jasno i nedvosmisleno je naglašeno da je u površinskom kopu Zagrad predviđeno da radi 70 radnika, sa minimalnim rokom eksploatacije a samim tim i minimalnim rokom angažovanja radnika od 10 godina. Međutim, u praksi se desilo da je taj kop eksploatisan ili bolje rečeno izraubovan za kratko vieme od dve godine sa svega dvadesetak radnika. Kako bi izgledali prihodi radnika i države po osnovu neto zarda odnosno poreza i doprinosa da je rađeno u skladu sa zakonom, tenderom i nacrtom ugovora, a kakvi su u praksi?

Vučinić je dodao da, ako pretpostavimo da je plata rudara na kopu u proseku 700 evra neto, teneder je previđao da radnici mesečno primaju 49 000 evra, a država 35 000 po osnovu poreza i doprinosa, i tako minimum 120 meseci odnosno 10 godina. Međutim mi smo u praksi imali situaciju da je zaposleno dvadesetak radnika tokom dve godine.

Umesto da se da građanima i u budžet države zahvaljujući nacionalnom prirodnom resursu stavi 10 miliona evra, država i radnici su primili nešto više od pola miliona evra, podsetio je Vučinić.

- Eto do čega dovodi nedomaćinsko vođenje države ili bolje reći finasiranje burazerskih biznis projekata preko grbače naroda i od resursa koji pripadaju sadašnjim ali i budućim generacijama. Ista ta Uniprom firma juče je u kampanji vladajuće partije predstavljena kao značajan partner državi, iako je svi poslovi do sada ne preporučuju za taj status - istakao je kandidat za poslanika.

- Juče je takođe najavljeno 70 novih radnih mesta u novootvorenom pogonu trupaca. Pitamo se, je li bilo obavezno da 7000 hiljada radnika KAP-a ostane bez posla da bi sad dobili 70 novih radnih mesta?! Pomenuću još i fabriku silumina, legura aluminijuma, koja je od svog otvaranja do danas uspela da pretopi samo probne legure na dan otvaranja - istakao je Vučinić.

V. K.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PRIORITET ELENA GRUPE:Sprečiti stečaj u Vektra Boki