ZA DVA ŠKOLARCA TREBA POLA PLATE: Da li će besplatne udžbenike dobiti bar osnovci?

I. D. STOJADINOVIĆ

18. 08. 2020. u 09:30

POČETAK školske godine ne predstavlja samo novo poglavlje u životu đaka, već i ozbiljan udar na kućni budžet. Po proceni udruženja pod nazivom "Roditelj", za opremanje učenika će u septembru biti neophodno najmanje 150 evra, pa su se obratili Vladi - tražeći da se svim učenicima obezbede besplatni udžbenici. Zahtev je podržala i Prosvetna zajednica, ali se država - oglušila.

ЗА ДВА ШКОЛАРЦА ТРЕБА ПОЛА ПЛАТЕ: Да ли ће бесплатне уџбенике добити бар основци?

Foto D. Dozet

Direktorka pomenutog Udruženja Kristina Mihailović kaže da su inicijativu poslali još početkom avgusta, ali su neme ostale čak i lokalne samouprave.

- Neki od poslanika su nas podržali, pa su i oni, nažalost bezuspešno, pisali premijeru. Bez obzira na ignorisanje nadležnih, 14. avgusta smo uputili novi zahtev, s obzirom na to da je počela prodaja udžbenika i nema baš mnogo vremena do prvog školskog zvona - naglašava Kristina Mihailović i dodaje da je aktuelna epidemiološka situacija samo produbila krizu koja traje godinama, baš onoliko koliko dugo i "Roditelj" pokušava da bar za nabavku udžbenika rastereti kućne budžete.

KRIZA I U KNjIŽARAMA

IAKO je prodaja udžbenika započela još 14. avgusta, u knjižarama još nema većeg interesovanja. Trgovci kažu da pojačani intenzitet kupovine školskog pribora i knjiga očekuju tek početkom septembra. Naime, roditelji uglavnom čekaju plate, ali i početak nastave, da bi utvrdili šta je sve đacima neophodno. Iz godine u godinu, međutim, promet je sve manji zato što se kupuje samo ono bez čega se baš ne može, a koriste se i polovni udžbenici. U takvim okolnostima, ni prodaja na rate nije od neke pomoći.

- Porodici sa dvoje dece je samo za ono najosnovnije potrebno oko 300 evra. Pritom, cene su ostale nepromenjene u odnosu na prošlu godinu, ali su povećani mnogi drugi troškovi - zaključuje Kristina Mihajlović.

Foto Udruženje roditelja

Prosvetna zajednica Crne Gore je, međutim, otišla i korak dalje, pa je od premijera Duška Markovića zatražila da besplatne udžbenike dobiju i svi srednjoškolci. Predlažu i to da se svim učenicima i nastavnicima hitno obezbede prenosni računari i internet konekcija, kako bi svakome, bez izuzetka, bilo omogućeno kvalitetno učenje na daljinu. Nisu zaboravili ni roditelje budućih đaka, pa su inicirali besplatno pohađanje ustanova predškolskog vaspitanja i obrazovanja...

PRIMERI

BESPLATNE udžbenike svim osnovcima trenutno obezbeđuju samo lokalne samouprave u Budvi, Kotoru i Beranama. U glavnom gradu i Nikšiću, udžbenike dobijaju samo prvaci, dok će se za predstojeću školsku godinu u Pljevljima ova olakšica kućnim budžetima odnositi na učenike prva tri razreda.

Prosvetna zajednica, nadalje, traži da se uradi i javno objavi hitna procena potreba i mogućnosti svake škole, koja će nam, između ostalog, dati podatke o broju đaka i nastavnika koji pripadaju rizičnim grupama, kao i o broju obrazovnih ustanova koje su u stanju da u potpunosti ispoštuju mere Nacionalnog koordinacionog tela. Insistiraju i na tome da se evidentiraju škole koje imaju previše đaka, pa će neodložno morati da reogranizuju nastavni proces. I, s obzirom na to da je do 1. septembra ostalo manje od dve sedmice, smatraju da je Ministarstvo prosvete za mnogo toga već - zakasnilo!

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere