SVEŠTENICI ĆE UVEK BITI ISPRED SVOG NARODA: Pred državnim tužiocem u Herceg Novom trojica sveštenika i predsednik crkvene opštine

V. V.

utorak, 11. 08. 2020. u 16:11

СВЕШТЕНИЦИ ЋЕ УВЕК БИТИ ИСПРЕД СВОГ НАРОДА: Пред  државним тужиоцем у Херцег Новом тројица свештеника и председник црквене општине

Foto:

DRŽAVNI tužilac u Herceg Novom saslušao je danas u svojstvu građana, a kako je objašnjeno zbog prikupljanja dodatnih informacija o litiji održanoj 21.juna, predsednika crkvene opštine Topaljsko- herecegnovske Zorana Lazarevića i sveštenike Nikolu Todorovića, Zorana Miljanića i Draga Pešikana. Lazarević je nakon višesatnog saslušanja rekao da smatra da nema elementata krivičnog dela jer u momentu kada je održana litija Crna Gora je važila za korona fri destinaciju.

- Imali smo profesionalan pristup sa njihove strane, a smatramo da u našim radnjama nema elemenata krivičnog dela koje bi mogli  da nam stave na teret, objasnio je Lazarević i dodao da je situacija bila takva da se znalo da će biti moleban i litija, a sa druge strane ljudi su smatrali da je dozvoljeno da se dođe u većem broju jer je bio proglašen kraj epidemije. 

Izjave su nakon salsušanja dali i sveštenici, često pozdravljani aplauzom građana koji su se okupili da im pruže podršku.

Sveštenici će uvek biti ispred svoga naroda, poručio je otac Nikola Todorović.

- Nismo politizovali ove skupove, nismo imali nameru da politizujemo ove skupove, iako se tome u vremenu u kome živimo daje taj značaj. Izbori su 30. avgusta.  Imali smo  paralelnu priču što se tiče njihovih  aktivnosti, njihovih auto  litija a predvodi ih jedan policajac i to smo rekli, između redova. Mi služimo Gospodu, Svetom Vasiliju, svom narodu poštujući mere ovih zakona ali pre svih  mere i zakone Božije.

Jerej Zoran Miljanić bio je odlučan da ćše borbu nastaviti, kako je rekao iz „ pozicije građana drugog reda".

- Nije to tako postavljeno prosto ili sa nekim predumišljajem. Možda i jeste. Ali mi to gledamo kroz jedno dopuštenje ili promisao Božiju da kao građani drugog reda koji su u sopstvenoj državi uniženi, dobijemo novu snagu i borimo se za bolje društvo i nove zakone - kazao je Miljanić.  

Otac Drago Pešikan saslušan je  nešto kasnije ali je i njega strpljivo sačekala grupa građana kojoj se obratio  objasnivši da je  dužnost sveštenika  da sa vernim  narodom brani crkvu Božiju.

- To ćemo raditi do kraja, rekao je otac Pešikan i dodao  da je crkva  stub istine i pravde, i mi smo dužni da svedočimo Hrista vaskrsloga i da ako treba i životom branimo veru. Naše je da stardamo za Hrista. Hvala vernom narodu Herceg Novog  i cele Crne Gore  koji brani svoju svetu crkvu od prvog dana kada je donesen ovaj bezboznički zakon i koji se i danas sabrao ovde da brani svoje sveštenike i predstavnike crkvenih  odbora. To je  istinska Crna Gora i neka je sačuva Bog od svega i svih bolesti a najteže su one duševne poput, bratomržnje - objasnio je otac Drago Pešikan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)