PRE SMRTI JE ISTRAŽIVALA MILA ĐUKANOVIĆA: Sin ubijene malteške novinarke progovorio o malverzacijama crnogorskog vrha

Novosti online

09. 08. 2020. u 15:44

SIN Dafne Karuana Galicije, novinarke ubijene pre skoro tri godine na Malti, Metju Karuana Galicija rekao je danas da je predsednik Crne Gore Milo Đukanović bio ključna osoba iz te zemlje u istraživanju njegove majke dok je pisala o slučaju Možura.

ПРЕ СМРТИ ЈЕ ИСТРАЖИВАЛА МИЛА ЂУКАНОВИЋА: Син убијене малтешке новинарке проговорио о малверзацијама црногорског врха

Foto: EPA

On je naveo da je njegova majka ispitivala veze između Đukanovića, premijera Malte DŽozefa Muskata i vladajuće elite u Azerbejdžanu.

- Moja majka je istraživala šta su zvaničnici sa Malte radili u Crnoj Gori. Naročito aktivnosti Konrada Micija, DŽozefa Muskata, Ticijana Masua, firmu Vitals Global Heltker (VGH) i Rama Tumulurija, kao i firmu SOCAR u Crnoj Gori. Ključna osoba koju je istraživala iz Crne Gore je Milo Đukanović kao Muskatov pandan tamo - rekao je Galicija.

Objasnio je da je Dafne ispitivala odnos Đukanovića, Muskata i vladajuće elite u Azerbejdžanu, čija je veza sa zvaničnicima sa Malte i predstavnike Šangaj Elektrika, kompanije koju kontroliše kineska vlada, kako je rekao, odmah izazvala sumnju.

Dodao je da je Univerzal kapital banka je umešana u sumnjive transakcije koje su uključivale ljude, kompanije i banke iz Crne Gore.

- Jorgen Fenek je primao uplate iz Mayor Trans LTD. registrovane na Sejšelima iza koje kao pokriće stoji čovek iz Azerbejdžana, na svoj 17 Blek Ltd račun u Nur banci u Dubaiju. Te uplate su stizale sa računa u ABLV banci u Letoniji, koja je zatvorena zbog zabrinutosti u vezi sa pranjem novca. Mejor Trans LTD takođe ima račun i u Univerzal kapital banci - ispričao je Galicija.

Prema njegovim rečima, mogućnost da je račun u Univerzal kapital banci u Crnoj Gori korišćen kao crni fond za korupciju u Evropi, trebalo da privuče pažnje američkog Ministarstva finansija i Evropske bankarske agencje.

Metju Galicija, koji je takođe novinar, nakon tragičnog događaja napustio je Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara i u potpunosti se posvetio nastavku istraživanja slučaja u vezi sa ubistvom njegove majke.

Sa ocem i braćom je osnovao "Dafne Karuana Galicija fondaciju" kako bi radili na poboljšanju vladavine prava na Malti.

(Vijesti)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

ŽELITE LUKSUZAN, ALI NE PRETENCIOZAN HOTEL: Jako lep, uredan hotel koji odiše mirom, čeka vas u Hadabi, jednom od centara Šarm El Šeika