PODRŠKA CRKVI, POŠTOVANJE PRECIMA: Poziv Veća narodnih skupština srpskog naroda u Crnoj Gori povodom predstojećih izbora i napada na spc

Veliša KADIĆ

08. 08. 2020. u 12:37

PODRŠKU Srpskoj pravoslavnoj crkvi dalo je stotine hiljada učesnika u litijama, ali i pored toga nije postignut dogovor o statusu i položaju Crkve u Crnoj Gori, što je, očigledno, priprema za otimanje pravoslavnih svetinja i njihove imovine.

ПОДРШКА ЦРКВИ, ПОШТОВАЊЕ ПРЕЦИМА: Позив Већа народних скупштина српског народа у Црној Гори поводом предстојећих избора и напада на спц

Veliša Kadić Milutin Sekulović

Ovo upozorenje navedeno je u saopštenju narodnih skupština srpskog naroda u Crnoj Gori.

Zajednica srpskih skupština javno je stala uz Mitropoliju crnogorsko-primorsku i eparhije SPC u odbrani njihovih svetinja, imovine i sveštenstva. Građanima u svetlu predstojećih parlamentarnih izbora upućen je poziv da masovno izađu na glasanje.

- Izbori koji su pred nama sudbonosni su za opstanak Srpske crkve na prostoru Crne Gore. Pozivamo sve da glas daju onim političkim grupacijama koje istinski brane postojanje crkve i vere. Neizlaskom na glasanje daje se glas onima čije bi se zle namere i pretnje upućene SPC u vrlo kratkom roku ostvarile - navedeno je u saopštenju.

Ovo telo, koje okuplja srpski narod u Crnoj Gori, ukazuje i da odgovornim ponašanjem, pružajući aktivnu podršku Eparhijskom savetu, odaje dužno poštovanje precima, od kojih su mnogi položili život za krst i slobodu, kao primer potomcima.

- U burnim istorijskim vremenima SPC i njeno sveštenstvo doživljavali su velika iskušenja, ali su se uvek čvrsto odupirali progonima i ostali privrženi pravoslavnoj veri i Božjim zakonima. To je doprinelo da se pravoslavni narod održi u borbi za očuvanje vere, slobode i identiteta. Danas je partijska ideologija usmerena protiv crkve i njenog sveštenstva sve agresivnija, a vrhunac pretnji je Zakon o slobodi veroispovesti. Njime se predviđa otimanje vekovnih srpskih svetinja i crkvene imovine - ističe ova srpska organizacija iz Crne Gore.

OGRANCI

VEĆE Narodnih skupština srpskog naroda u Crnoj Gori svoje ogranke ima, kako je navedeno, u plemenima Banjani, Bjelopavlići, Bratonožići, Vasojevići, Drobnjaci, Kuči, Moračani, Piperi, Rovci... Zastupljena je i Lješanska nahija, Morača, Piva, Riječka nahija, Rovci, Uskok, Crmnica, Grahovo, Durmitor....

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!