PROTOJEREJ-STAVROFOR GOJKO PEROVIĆ: Crkva ima više kondicije od bilo koje vlasti

V.K.

29. 07. 2020. u 19:52

PROTOJEREJ-STAVROFOR Gojko Perović, rektor Cetinjske bogoslovije učestvovao na okruglom stolu u Podgorici na temu „Pravoslavlje i nacija“, koju je organizovala nevladina organizacija „Ne damo Crnu Goru“.

ПРОТОЈЕРЕЈ-СТАВРОФОР ГОЈКО ПЕРОВИЋ: Црква има више кондиције од било које власти

N. Karlić

- Ispod krova imena SPC mislim da su svi komotni, a pitanje je stila i crkvenoga života i načina da nijedan naš obred, javno obraćanje i služba ne bude sprovedeno na takav način da nečije identitetske osećaje vređa. Crkva, bez obzira što se nalazi pod baražnom vatrom ideološke propagande aktuelne vlasti, ima više kondicije od bilo koje vlasti. Crkva je starija, više pamti, bolje zna, utemeljena je na dubljim osnovama nego što je to bilo koji zemaljski prolazni identitet i ona će na kraju objediniti narod jer ne može dozvoliti da se narod i po tom pitanju podeli, kazao je protojerej-stavrofor Gojko Perović.

Govoreći o odnosu crkve prema fenomenu nacije, da crkva ne poznaje ni Grka ni Jevrejina, ni roba ni slobodnjaka, svoju jačinu i vitalnost ne bi smela da crpi iz bilo kojeg zemaljskog identiteta.

-To ipak ne znači da sada ne treba konstatovati da je jedina kanonski priznata pravoslavna crkva u Crnoj Gori Srpska pravoslavna crkva, kao što je takođe i Crna Gora kao država priznata u Ujedinjenim nacijama. Kao što se država Crna Gora, koja ima svoje granice, ne zove skup građana od Ulcinja do Pljevalja – nego se zove Crna Gora i to njeno ime koje je vremenom postalo i nacionalno ime, ne pretpostavlja da su svi njeni građani nacionalno Crnogorci. Tako ni ime SPC ne obavezuje nijednog vernika da bude po naciji ono što on neće da bude. Drugim rečima, Srpska pravoslavna crkva kao Hristova crkva i jedina sveta saborna i apostolska crkva pod svoje okrilje okuplja sve vernike, bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost, rekao je Perović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024