PROFESOR ŠIJAKOVIĆ U “INTERNET LITIJI”: Moć treba da bude obuzdana pravom, a pravo mora biti oslonjeno na etiku

V. K.

28. 07. 2020. u 13:29

Profesor dr Bogoljub Šijaković sa Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Univerziteta u Beogradu u „Internet litiji“ kazao je da je danas u Crnoj Gori očigledan svetosavski bunt, a ono što bi nam Sveti Sava poručio jeste da moć treba da bude obuzdana pravom, a pravo mora biti oslonjeno na etiku i moral bez kojih i nema pravnih normi.

ПРОФЕСОР ШИЈАКОВИЋ У “ИНТЕРНЕТ ЛИТИЈИ”: Моћ треба да буде обуздана правом, а право мора бити ослоњено на етику

Bogoljub Šijaković / Foto V. Danilov

- Isto tako Sveti Sava bi nam rekao da tu etiku iz koje temeljimo pravo moramo da izvedemo iz naše vere koja je etička koncepcija koja porađa jedan sistem vrednosti i moralnih normi. Taj sistem moralnih normi utiče na pravne norme i kada to dvoje budu dovedeni u sklad onda će biti skladan i socijalni život u Crnoj Gori - kazao je profesor Šijaković, koji zbog čestih napada i navodne povezanosti svetosavlja sa pojedinim ideološkim i političkim pravcima smatra da su to ideološki diskursi koji služe za stigmatizaciju i koji su vođeni određenim interesima.

- I kao takve treba ih dekonstruisati jer je svetosavlje kao pravoslavno hrišćanstvo ideja koja oplemenjuje sve čega se dotakne pa stoga i kada neko upotrebi izraz „svetosavski nacionalizam“ on bi onda značio shvatanje nacije ne kao biološkog pojma već hrišćansko shvatanje zajednice koja se temelji na pravu, moralnu, ljudskim normama i idealima Nije istina da se svetosavlje suprostavlja zapadnim i evropskim vrednostima s obzirom da Evropa počiva na dva stuba vrednosti i to grčkoj antici i hrišćanstvu a da svetosavlje, shvaćeno kao naš nacionalni izraz tih hrišćanskih vrednosti, sam po sebi govori kako konkretno jedna zajednica ostvaruje te hrišćanske vrednosti koje su univerzalne. Ako znamo da aktualizujemo danas svetosavlje pojedinačno, onda ono predstavlja egzistencijalno uputstvo. Pre svega ono govori o hrišćanskoj prirodi našeg naroda, njegovog duha i duše i zbog toga se ono nazivalo „susretom narodne duše sa Hristom“. Svetosavlje nam danas govori o idealima koji moraju biti u temelju svake zajednice a to su: pravda i sloboda, to je spremnost na žrtvu, stradanje, trpeljivost i praštanje i u tom smislu je to zaista izraz našeg nacionalnog karaktera.

Šijaković je naglasio da su današnji napadi na svetosavlje u Crnoj Gori neosnovani.

- Prva proslava Svetog Save u Crnoj Gori je zabeležena 1856. godine, a prva himna koja je ikad izvedena u Crnoj Gori bila je svetosavska himna. Da ne govorimo o tome da je već u Mineju Božidara Vukovića iz 1536. unesen Sveti Sava kao svetitelj koji se još od 13. veka slavio. Posebno je važno istaći i Nomokanon Svetog Save, koji predstavlja vrhunac pravnog sistema toga vremena, a koji je nastao 1219. godine. Čuveni profesor sa Oksforda, Obolenski, napisao je knjigu čuvenih vizantijskih portreta u kojima je izdvojio šest najvećih ličnosti vizantijskog milenijuma. Među tih šest ličnosti se nalazi Sveti Sava - istakao je profesor Šijaković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)