INFORMACIJE CENTRALNE BANKE: Moratorijum dva odobren u ukupnom iznosu od 99,3 miliona evra

Z.Z.

utorak, 28. 07. 2020. u 15:21

ИНФОРМАЦИЈЕ ЦЕНТРАЛНЕ БАНКЕ: Мораторијум два одобрен у укупном износу од 99,3 милиона евра

Foto A. Stanković

PODACI Centralne banke pokazuju da je moratorijum dva odobren u ukupnom iznosu od 99,3 miliona evra, što predstavlja 3,43 odsto svih aktivnih kredita banaka na 30. jun 2020. godine.

Iz te institucije su saopštili da je zainteresovano više firmi, nego pojedinaca za odlaganje otplate. Analitičar Predrag Drecun ocenjuje da je slabo interesovanje posledica troškova koje na kraju, kako kaže, ipak plaća klijent.

Od 22. maja zainteresovani klijenti još jednom mogu odložiti otplatu kredita tri meseca. Uslovi su izmenjeni u odnosu na prvi moratorijum kada su to pravo mogli iskoristiti svi građani i pravni subjekti.

Da je interesovanje za moratorijum dva slabije potvrđuju podaci koje su banke dostavile Centralnoj banci, kaže Željka Asanović iz ove institucije. Statistika monetarne vlasti pokazuje i to da je na kraju juna u moratorijumu bilo više od 154 miliona zajmova po prvobitnoj odluci Centralne banke iz marta. Asanovićeva naglašava da su drugi put odlaganje otplata rata iskoristili uglavnom preduzeća.

- Najveći deo kredita u moratorijumu dva se odnosi na kredite pravnih lica i to 59,5 miliona ili 3,98 odsto ukupnih kredita pravnih lica. Krediti u moratorijumu pojedinaca iznose 39,7 miliona evra i čine 2,84 odsto ukupnih zajmova odobrenih građanima - rekla je Asanovićeva.

RESTRUKTURIRANjE KREDITA

NEDAVNO je saopšteno da monetarna vlast neće predložiti i treći moratorijum, pa klijentima koji imaju problem sa otplatom na raspolaganju je restrukturiranje kredita, a kako je zaključila Asanovićeva u toj situaciji klijenti imaju mogućnost u neposrednom dogovoru sa bankam da dobiju i grejs period i da se takav zajam tretira kao novoodobreni.

Analitičara Predraga Drecuna pitali smo zašto je interesovanje za moratorijum dva slabije nego što je to bilo u prvom krugu odlaganja otplate.

- Za drugi moratorijum postoje kriterijumi ko može da traži tromesečno odlaganje plaćanja rata pa klijenti ne žele da se izlažu procedurama i na kraju im zahtev ne bude odobren. Drugi razlog za slabije interesovanje je što taj moratorijum nije besplatan i na kraju troškove plaća klijent što se desilo i nakon prvog. Znači, dobije se vazduh ili kiseonik u finansijskom smislu, ali na kraju kratkog roka svi troškovi "padnu" na klijenta - prokomentarisao je Drecun.

Podsećamo, pravo na odlaganje plaćanja rata, koje je Centralna banka predložila bankama u martu, kada je i počeo prvi talas virusa korona, iskoristilo je gotovo 65.000 klijenata, a u moratorijumu je bilo 1,350 milijarda evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

buki

28.07.2020. 23:21

Ovo je klasična pljačka u dogovoru Narodne banke i stranih banaka Najpre uopšte mi nije odgovarali da mi se kredit odlaže, jer sam htela da ga otplatim pre penzije, loja će biti mnogo manja od plate. Kada sam shvatila da treba da se jave oni koji neće tu "privilegiju", a ne oni koji hoće, i kada sam zvala banku da mi ne obustavljaju ratu, rekli su mi da sam zakasnila. Zakasnila sam za taj mesec i pokušala da ih ubedim da mi odbiju kredit u sledeća dva - navodno nisu smeli jer je to naredila NBS. Već tada mi je bilo sumnjivo, a kada je stigla kamata za tu " besplatnu uslugu" plakalo mi se. Pošto je kredit u početku, u rati koji otplaćujem više od 60% čini kamata, a manji deo glavnica. Oni su me dodatno zadužili za 17.800 dinara, koliko iznosi zbir kamate za ta tri meseca. Znate li koliko ima kredita u Srbiji i koliko su banke zgrnule para za nešto što je navodno trebalo da bude besplatno?!? Naravno kada su zaustavljali te rate, strogo čuvana tajna je bila koliko će to da nas košta. B R U K A !