Banke u Crnoj Gori od tromesečnog moratorijuma zaradile 19 miliona evra: Na snazi prijavljivanje za drugi krug

Z. Z.

utorak, 07. 07. 2020. u 09:43

Банке у Црној Гори од тромесечног мораторијума зарадиле 19 милиона евра: На снази пријављивање за други круг

Foto: Novosti arhiva

NA predlog poslanika SDP-a Raška Konjevića, pred skupštinskim Odborom za ekonomiju saslušan je Radoje Žugić, guverner Centralne banke zbog sprovođenja odluke monetarne vlasti o tromesečnom odlaganju otplate kredita. Stav poslanika SDP-a, a to je i ponovio pred članovima odbora, jeste da će građani i privreda zbog moratorijuma platiti bankama u narednom periodu 30 miliona evra. Razlog je, kako je istakao, što su rate uvećane i pored obećanja guvernera da se neće menjati nakon odlaganja otplate 90 dana. Zato je i pitao Žugića da li je moguće otkazati kamate, ali i to koliko će tačno banke obračunati više kamata za tri meseca. Guverner je na pitanje odgovorio pitanjem.

- Da li je neko pošao da toči gorivo na benzinsku pumpu, a da nije platio gorivo? Bankarska roba je novac i taj novac se prodaje po određenoj kamati. Ako su kamatne stope niže od tržišnih, onda bi to predstavljalo problem i rizik za ekonomiju i moglo bi dovesti do toga da se odobri kredit i klijentima koji nisu bili solventni i pre korone - rekao je Žugić.

Nakon tih konstatacija bio je i konkretniji, pa je saopštio da će za novoobračunate kamate građani i kompanije platiti 19 miliona evra.

- Moratorijum je bio pravedan i povećao je likvidnost građana i kompanija - poručio je guverner.

Njegov zamenik Miodrag Radonjić je naglasio da je moratorijum bio dobar i delotvoran. Podsetio je da je na snazi prijavljivanje za drugi, prema kojem nemaju svi pravo na odlaganje otplate već oni koji na kraju prošle godine nisu kasnili sa ratama duže od 90 dana.

- Očekujem da će biti duplo manje korisnika u drugom, nego što je bilo u prvom moratorijumu - ocenio je Radonjić.

PRAVO ISKORISTILO 64.000 KLIJENATA

ŽUGIĆ je pred poslanicima saopštio i to da je nakon Odluke Centralne banke krajem marta pravo na odlaganje otplate iskoristilo 64.000 klijenta i da je na taj način u moratorijumu bilo 1,319 milijardi evra. Naglasio je da su banke od početka krize odobrile kredite za 58.000 građana u vrednosti od 74 miliona evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)