JEDVA SMO SE IZVUKLI IZ SNEŽNIH NANOSA: Kao usred zime na Bjelasici, april je sve iznenadio

Novosti online

22. 04. 2024. u 14:46

SNEŽNE padavine usred aprila okovale su planinu Bjelasicu sa bjelopoljske strane. Grupa planinara koja se zatekla na Ski-centru Smiljače jedva se izbavila iz snežnih nanosa.

ЈЕДВА СМО СЕ ИЗВУКЛИ ИЗ СНЕЖНИХ НАНОСА: Као усред зиме на Бјеласици, април је све изненадио

Foto: Printskrin

- Ovakvu zimsku sliku nismo imali, nažalost, čitave zime, snega uopšte nije bilo. Ali, evo april je iznenadio. Ranijih godina kad zime nisu bile ovako blage, sneg u aprilu i maju je bio normalna pojava, ali sada kad su temperature u aprilu bile skoro letnje, ipak je iznenađenje, kaže Saša Jovović, planinar i zakupac Planinarskog doma Smiljača.

Na ovom području, katuna Omar, nema stalnih stanovnika, mahom se nalaze letnje kolibe i torovi u kojima tokom letnjih meseca meštani "izdižu" stoku. Smešten je na 1760 metara nadmorske visine i predstavlja veličanstven predeo divlje netaknute prirode.

- Bjelasica sa bjelopoljske strane je zaista prelepa, polako se pokreće taj razvoj turizma zahvaljući entuzijastima. Svakako ovaj predeo ima mnogo toga da ponudi posetiocima, stoga se nadam da će biti prepoznat na turističkoj mapi, kaže Saša.

- Kad je sneg počeo da pada, krenuli smo u obilazak. Mećava koja nas je zatekla bila je intenziteta kao da je zima u punom jeku. Ogromna magla, velike količine snega. Jedva smo se izvukli iz snežnih nanosa, a potom smo odlučili ipak da prenoćimo na planini u vikendici, kako ne bismo rizikovali, kaže Jovović.

Visina snežnog pokrivača na Bjelasici trenutno je preko 30 centimetara, a danas je u ovom području prava zimska idila.

BONUS VIDEO: JEHUDA BAUER OBJASNIO: Nije bilo genocida u Srebrenici

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)