U PLANU KRIZNI CENTAR, SKLONIŠTE ZA ŽRTVE I SOS LINIJE: Ministri saslušani na temu nasilja nad ženama

I. D. S.

26. 03. 2024. u 13:41

ZBOG sve češćih slučajeva nasilja nad ženama, skupštinski Odbor za ravnopravnost održao je kontrolno saslušanje nekoliko ministara na temu “Zaštita i podrška žrtvama nasilja i nasilja u porodici”. Pozivu su se odazvali ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović, ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić, dok se saslušanju nije odazvao ministar pravde Andrej Milovića.

У ПЛАНУ КРИЗНИ ЦЕНТАР, СКЛОНИШТЕ ЗА ЖРТВЕ И СОС ЛИНИЈЕ: Министри саслушани на тему насиља над женама

printskrin/skupština CG

Ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić kazala je da njen resor svakodnevno sprovodi aktivnosti, te da je posvećeno zaštiti žrtava nasilja i nasilja u porodici. Sa tim ciljem, istakla je, planirano je otvaranje kriznog centra za žrtve seksualnog nasilja, u skladu sa preporukama Istanbulske konvencije.

-Takođe, planirano je otvaranje skloništa za žrtve dečjeg ugovorenog braka. Za realizaciju Nacionalnog plana potrebna su sredstva od pet miliona, uz naglasak da to može varirati. Sve ovo je jedan dugotrajan i ozbiljan proces, ali spremni smo da svi zajedno radimo na tome. Za početak, važno je da imamo jedan krizni centar na nivou države, ali po planu je da imamo tri - kazala je Nišićeva.

Osim toga, naglasila je da je u planu i otvaranje SOS linije na crnogorskom i albanskom jeziku i to zahvaljujući odluci Vlade da taj projekat finansira država.

U resoru unutrašnjih poslova, prema rečima Šaranovića, fokus delovanja uvek je u dobrobiti žrtve.

 FEMICID NA ČEKANjU

Maja Raičević, ispred NVO Centar za ženska prava, pitala je predstavnika Ministarstva pravde Aleksandra Bakrača, da li u tom resor i dalje postoji volja i namera, kako je ranije obećao ministar, da se radi na izmenama krivičnog zakonika i u njega uvede posebna kategorija femicid.

- Da bi se nešto okarakterisalo kao krvično delo, potrebno je prvo ozbiljno pristupiti analizama. Ono što znam je da je Crna Gora, u odnosu na zapadni Balkan, na samom dnu lestvice kad je reč o onome što se definiše kao femicid. Ipak, naglašavam da je Ministarstvo spremno da razmatra dalje tu inicijativu – kazao je Bakrač.

-Nasilje u porodici i nasilje nad ženama tretira kroz desetak zakona. MUP prioritetno tretira ovu oblast na način što i službenici tretiraju ovu oblast i prolaze kroz konstantne edukacije, i čini se da se dobrobit žrtve stavi u fokus delovanja, i da se kroz represivno delovanje prema počiniocima pošalje jasna poruka da je podrška institucija usmerena na žrtve - rekao je ministar.

U organizacionom smislu, ocenio je da u Upravi policije nije zadovoljavajuće stanje, ali da je u toku izrada nove sistematizacije.

Tokom sednice, predsednica odbora Jelena Andrić podsetila je na veliki broj slučajeva nasilja u Crnoj Gori i na presudu Višeg suda u Podgorici, kojom je na 12 godina zatvora prvostepeno osuđen Dalibor Nikolić, jer je 2022. godine trudnu suprugu Zimritu Nerdu satima brutalno tukao palicom i šakama, nakon čega je preminula. Iako je tužilaštvo zahtevalo maksimalnu kaznu od 40 godina zatvora zbog krivičnog dela teško ubistvo, ovaj sud je procenio da je reč o nasilju u porodici i da Nikolić "nije nameravao" da ubije svoju suprugu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!