JAKI POTRESI PODIGLI CRNOGORCE IZ KREVETA: Više od 30 zemljotresa registrovano u okolini Nikšića

I. D. S.

14. 03. 2024. u 18:00

JAK potres tla digao je iz kreveta u ranim jutarnjim satima veliki broj građana širom Crne Gore.

ЈАКИ ПОТРЕСИ ПОДИГЛИ ЦРНОГОРЦЕ ИЗ КРЕВЕТА: Више од 30 земљотреса регистровано у околини Никшића

ZHMS

Kako je saopšteno iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju (ZHMS), više od 30 zemljotresa registrovano je u četiri sata i šest minuta ujutru, a epicentar najjačeg, od 5,3 stepena Rihterove skale, bio je u okolini Nikšića, na dubini od 14 kilometara.

Ističu da se ne može predvideti da li će biti još potresa, ali da uvek moramo biti na oprezu.

Kako navode iz ZHMS, epicentar je bio pet kilometara jugozapadno od mesta Čarađe, u opštini Nikšić. Na tom području pričinjena je šteta, popucale su kuće, oštećeni krovovi, u selu Golija srušena je štala...

Milena Tomanović iz ZHMS ističe da se jači zemljotres dogodio u pograničnom području Crne Gore i BiH.

- Ne možemo da predvidimo da li može da se ponovi zemljotres iste jačine ili jači. Ono što možemo da kažemo jeste da smo imali 30 naknadnih zemljotresa od 5,3 do 1,5 stepeni Rihterove skale - kaže Tomanovićeva.

Još jedan udar

JOŠ jedan zemljotres jačine 3,2 stepena Rihterove skale pogodio je Crnu Goru. Zemljotres je zabeležen u 12:48 po lokalnom vremenu, na dubini od devet kilometara, a epicentar je, kako javlja EMSC, bio sedam kilometara od Plužina..

Dodala je i da živimo na sezimički aktivnom prostoru, i da uvek moramo da budemo oprezni.

- Na osnovu numeričkog modela promene intenziteta sa rastojanjem u ovom regionu, magnitude zemljotresa i dubine hipocentra, ovaj zemljotres je mogao izazvati materijalnu štete u epicentralnom području - ističu u saopštenju zavoda.

A da je štete bilo, potvrdio je predsednik MZ Krstac Dragoljub Manojlović, navodeći da su štetu prijavili meštani Golije, gde živi oko 130 domaćinstava, ali i odrone na putu Nikšić-Krstac.

- Miladinu Manojloviću je srušena štala, a iz svakog sela u Goliji zovu da kažu da su im popucale kuće, da je dosta oštećenih krovova - kazao je Manojlović.

Ogromna stena završila u školi

STAREŠINA vatrogasne jedinice Gacko Aleksa Vučković izjavio je da je zemljotres, koji se dogodio u graničnoj zoni između Crne Gore i BiH, prouzrokovao manje materijalne štete.

- Na jednoj osnovnoj školi imamo manja oštećena, odron stene, koja se na sreću zaustavila kod stambenog objekta - rekao je Vučković.

Predsednik Nikšića Marko Kovačević sa saradnicima je obišao Goliju, i obećao pomoć lokalne samouprave svima koji su pretrpeli štetu.

- Najviše štete pretrpljeno je u rejonu Golije, gde je bio i epicentar zemljotresa. Mi smo posetili meštane i tu smo za njih u slučaju da postoji potreba za nekom pomoći - kaže Kovačević.

Zbog odrona, koji je prouzrokovan zemljotresom, ujutru je privremeno bio zatvoren put prema graničnom prelazu Krstac.

.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave