MANDIĆ OSTAJE NA ČELU PARLAMENTA: Želi da otvori temu o opasnim kriminalnim strukturama

V.K.

12. 03. 2024. u 07:00

ISTRPEO je predsednik Skupštine Crne Gore i lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić salve teških reči od političkih vojnika Mila Đukanovića iz DPS, koji su juče u parlamentu pokrenuli inicijativu za njegovo razrešenje, uz podršku Socijaldemokrata, Bošnjačke stranke, Hrvatske građanske inicijative, Demokratske unije Albanaca, kojima se priklonila i URA Dritana Abazovića. Ispostavilo se da je bilo uzalud - protiv smene su glasala 44 poslanika, a "za" je bilo njih 27.

МАНДИЋ ОСТАЈЕ НА ЧЕЛУ ПАРЛАМЕНТА: Жели да отвори тему о опасним криминалним структурама

Foto: Printskrin

Na početku sednice poslanički klub Pokreta "Evropa sad" povukao je predlog da se sa dnevnog reda skine tačka o smeni Mandića, nakon čega je otvorena rasprava. Inicijatori smene "udarili" su na Mandića zbog Beograda, prijateljstva sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, trobojke, posete lidera Republike Srpske Milorada Dodika Podgorici, negiranja "genocida" u Srebrenici, zbog državljanstva Srbije, "srpskog sveta"...

Poseta Dodika i trobojka u njegovom kabinetu jedine su dve nove stvari koje mu pripisuje opozicija, a da je sve ostalo priča koja ga prati i pre stupanja na tu funkciju, ocenio je i sam predsednik Skupštine.

- Takav sam kakav sam, ne bih se menjao ni sa kim od vas, ali bih želeo zbog građana da oštre rečenice i formulacije pokušavamo da izbegavamo u budućnosti rekao je Mandić u obraćanju poslanicima ocenjujući da su napadi na njega rezultat starih političara koji nisu u parlamentu, a koji su, kako kaže, teški "milijarde evra i u sprezi su sa organizovanim kriminalom".

Mandić je naglasio kako "danas imamo prelivanje miliona, a da niko od njih nije izmislio internet, nego je pljačkao, švercovao cigarete, naftu, kafu, drogu".

- Te teme želim da otvorimo. Opasna kriminalna struktura želi da kontroliše političke partije, pojedince, i preko iznajmljenih analitičara i novinara, plasira priče - je li ovaj teg o vratu Crne Gore. I sve ovo da ih neki tužilac ne bi pozvao da pričaju o kastodi računu, ničijoj kući, kolateralu. Ništa nisam ukrao, niti sam ikoga povredio i svakoga mogu pogledati u oči.

Lider Demokratske narodne partije Milan Knežević izlaganje je počeo obraćanjem ambasadorima Kvinte pitajući ih da li Crna Gora može napred sa narativima koji dolaze iz redova opozicije, s jednim vidom "srednjovekovnog, plemenskog kanibalizma sadržanog u obrazloženju koje je isključivo antisrpsko i antidemokratsko".

- Gospođu Rajnke (ambasadorka SAD u Crnoj Gori) i gospodina Biksa Aliju, za kojeg se još ne zna hoće li doći jer je navodno mobingovao neke ljude u Poljskoj, pitao bih možemo li sa ovim ljudima u Evropu? Mislim da sa njima ne možemo ni u Rusiju! Uplašen sam za budućnost Crne Gore, ali pojavio se tračak nade - Dritan Abazović je postao lider - rekao je Knežević, poručujući da opoziciji samo katarza može pomoći da budu bolji političari.

On ih je pitao ko je na fotografiji sa Dodikom koju je pokazao.

- Ovo je Filip Vujanović, treći put kad je izabran na funkciju predsednika kada ga je Milo Đukanović izgurao. Ovo ovde vam je trobojka, mapa Republike Srpske.

Knežević je pokazao i fotografiju iz Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, gde je bio Dodik, ali i Igor Lukšić, Brano Gvozdenović. Na sledećoj fotografiji koju je pokazao su Đukanović i Dodik, pa zatim Biljana Plavšić, koja se smeši "kao Šeron Stoun" dok je grli Đukanović. Tvrdi da se bivši predsednik nije "ovako smejao na fotografiji sa venčanja", kao što se smeši sa Dodikom.

- Da vam nije bilo Putina i Dodika nikada ne biste imali nezavisnu Crnu Goru. Ne možete jedno poluvreme igrati za Partizan, a drugo za Zvezdu - rekao je Knežević, dodajući da ako Bošnjačka stranka bude glasala za smenu Mandića, DNP će biti protiv rekonstrukcije Vlade u koju bi ušla BS.

Referendum

Ivan Vuković iz DPS kazao je da Mandić nije porekao svoje teze da je referendum o nezavisnosti Crne Gore 2006. pokraden i da se u Srebrenici nije desio genocid.

- Vi ste promoter velikosrpskog nacionalizma i za vas su heroji ostali Karadžić i Mladić.

Iz klupa DPS, koji je i predlagač inicijative za smenu Mandića, čulo se da se nikad ranije nije dogodilo ovo što se danas dešava u crnogorskom parlamentu.

- Mandić je teg o vratu evropskoj Crnoj Gori. Vuk u jagnjećoj koži. Od početka je pokušao da kompromituje parlament Crne Gore, prvo odlaskom u Srbiju na proslavu Vučićeve pobede, zatim uvođenjem zastave druge države u kabinet, kao i čestitkom neustavnog dana Republike Srpske i organizovanjem posete Dodika, deklarisanog negatora genocida u Srebrenici - kazao je poslanik DPS Andrija Nikolić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!