ŽABLJAK BEZ ZABRANE GRADNJE: Odbornici SO raspravljali skoro četiri sata

M. D.

07. 03. 2024. u 16:28

ODBORNICI Skupštine opštine Žabljak nisu izglasali odluku o zabrani gradnje na godinu dana.

ЖАБЉАК БЕЗ ЗАБРАНЕ ГРАДЊЕ: Одборници СО расправљали скоро четири сата

Foto M. Drobnjak

Nakon neusvajanja Predloga odluke o zabrani gradnje do usvajanja Prostorno urbanističkog plana opštine Žabljak, pokazalo se da koalicija na vlasti u ovoj Opštini nema jedinstven stav po svim pitanjima.

Nakon rasprave od preko tri i po sata protiv Odluke o Moratorijumu na gradnju koju je predložila Durmitorska inicijativa bili su opozicioni DPS i SNP sa 11 glasova, uzdržani su bili odbornici vladajuće koalicije u lokalnoj vlasti iz Demokratskog fronta, dok pet odbornika Demokrata koji takođe  čine koalicionu vlast na Žabljaku sa Durmitorskom inicijativom nijesu učestvovali u glasanju.

Božidar Kasalica u ime predlagača kazao je da su rešenja koja predviđa planska dokumentacija ozbiljna pretnja trajnoj devastaciji prostora u opstini Žabljak, i mogu dovesti do kolapsa sistema komunlane infrastrukture.

-Njihova implantacija u prostoru manifestuje se kroz dobijanje savremenih „kiklop“ naselja koje Žabljak pretvaraju u savremenu kasabu. Jagma za kvadratima stambenog prostora dobija neslućene razmere, a cene za opremanje Komunalnog zemiljšta koje su među najnižima u državi daju dodatni stimulans investitorima da u Žabljaku pronađu investicioni Eldorado - rekao je Kasalica. 

Predsednik Skupštine opštine Ivan Popović iz DF-a kaže da je ovu odluku trebalo prvo provući kroz sud naroda u javnoj raspravi, zbog čega su bili uzdržani tokom glasanja.

-Trebalo je da građani daju sud o moratorijumu, da se posvetimo duže ovoj temi i iznesemo sva mišljenja. To je najveći razlog zbog čega mislim da ova odluka nije dobra i zašto narod o ovome treba da odluči - rekao je Popović. 

Marko Božović iz opozicionog DPS-a ideju o zabrani gradnje okarakterisao je kao zabranu života na Žabljaku. 

-Koliko bi ovom odlukom Opština izgubila finansijskih sredstva i ko može garantovati ako se PUP ne usvoji do roka koji ste predvideli za moratorijum, do 1. aprila 2025. godine - rekao je Božović. 

Podsećanja radi žabljački parlament, na istoj sednici koja je započeta prošle nedelje, nije usvojio  Plan razvoja održavanja opštinskih i nekategorisanih puteva na teritoriji opštine, koji je "težak" 400.000 eura, što je uzdrmalo koalicionu vlast koju čine Durmitorska inicijativa (6 odbornika), Demokrate (5), Front – Koalicija za budućnost Crne Gore(5)  i Prava Crna Gora(1).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)