STOTINU ŽENA OSTALO BEZ CENTA: Zahtev za povratak na penziju predalo 3.500 majki troje i više dece, ali Fond PIO nije na vreme doneo rešenja

I. D. S.

29. 02. 2024. u 09:58

OKO 3.500 korisnica naknade za majke sa troje i više dece, zbog uvećanja minimalnih penzija, odlučilo je da se tog prava odrekne i umesto toga uzme penziju. Ipak, oko stotinu njih ovog meseca je ostalo bez ikakvih primanja, jer Fond PIO nije na vreme obradio njihove zahteve, pa će svoj novac čekati najmanje do 20. marta.

СТОТИНУ ЖЕНА ОСТАЛО БЕЗ ЦЕНТА: Захтев за повратак на пензију предало 3.500 мајки троје и више деце, али Фонд ПИО није на време донео решења

Fond PIO CG

Kada je odlučeno da se minimalna penzija sa 290 evra poveća na 450, veliki broj majki koje su po osnovu rođenja troje i više dece stekle pravo na naknadu, odlučile su da se tog prava odreknu i vrate primanju penzija. Iako su sve blagovremeno predale zahteve, nisu sve dočekale i isplatu ovog meseca. Naime, kako tvrde u Fondu PIO, januarsku penzija koja je isplaćena prošle sedmice, nije dobilo oko 100 bivših korisnica naknada za majke. A predavši zahtev za ostvarivanje prava na penziju, odrekle su se i naknade, te su ovog meseca bile bez ikakvih primanja.

Oštećene i s fiksnom nadoknadom

NEZADOVOLjNE su i majke koje i dalje koriste pravno na naknadu. Naime, Zakonom o socijalnoj i dečjoj zaštiti, kada je uvedena nadoknada za majke sa troje i više dece, bilo je predviđeno da, u zavisnosti od radnog staža i vremena provedenog na evidenciji Zavoda za zapošljavanje, primaju 70, odnosno 40 odsto od prosečne zarade. Danas su te nadoknade fiksirane na 336 i 192 evra, što, prema oceni jedne od koordinatorki majki Rosande Peković, nije u redu. Jer je donošenjem zakona o fiksnoj nadoknadi 22.000 majki prevareno.

Iz Fonda PIO su rekli da jedan manji deo zahteva, zbog povećanog obima posla, nije mogao biti završen pre isplate penzije za januar, koja je izvršena 19. februara. U toj instituciji su optimistični i uveravaju da će se do isplate penzija u martu obraditi svi zahtevi.

- Sve korisnice naknade koje su predale zahtev dobiće rešenje i u skladu sa njim biće im isplaćeno i pravo za period od podnošenja zahteva, odnosno od prestanka prava kod Centra za socijalni rad, kao i penzija za prethodni mesec - navode iz Fonda PIO.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave