„SRBIJA JE STOŽER SRPSKOM NARODU U SVIM SRPSKIM ZEMLJAMA!“: Uprkos neviđenoj medijskoj hajci,održana Velika akademija u Pljevljima (FOTO)

Милица Шкорић
Milica Škorić

15. 02. 2024. u 12:53

SINOĆ je u Pljevljima, u prepunoj sali Centra za kulturu, održana Svečana akademija povodom 220 godina od Prvog srpskog ustanka i 189 godina od donošenja Sretenjskog ustava.

„СРБИЈА ЈЕ СТОЖЕР СРПСКОМ НАРОДУ У СВИМ СРПСКИМ ЗЕМЉАМА!“: Упркос невиђеној медијској хајци,одржана Велика академија у Пљевљима (ФОТО)

Foto: Novosti

Manifestaciju koja je počela intoniranjem himne „Bože pravde“ je besjedom otvorio vladika mileševski g. Atanasije koji je blagoslovio prisutne i učesnike Akademije.

Predsjednik Opštine Pljevlja dr Dario Vraneš osvrnuo se na značaj Prvog srpskog ustanka, poručujući prisutnima da smo se večeras okupili oko jednog od najvećih događaja u istoriji našeg naroda, duboko ubijeđeni u ispravnost borbe naših svetih predaka.

- Sjutra je praznik i pljevaljskih Srba, nas koje od naše etničke matice dijeli prevoj koji se zove Jabuka. Tu Jabuku su vjekovima, oni koji nam ne misle dobro, svim silama, pokušavali da pretvoreu jabuku razdora. Tako je bilo i do prije četiri godine, ali je uprkos svemu kroz sve to vrijeme ta jabuka bila ostala i biće jabuka sloge, mira i ljubavi jabuka koja spaja i koja poziva na jedinstvo - rekao je Vraneš.

On je poručio da je Prvi srpski ustanak samo kruna viševjekovne borbe srpskog naroda za slobodu i samostalnost, a vožd Karađorđe je stao samo načelo nepregledne kolone vitezova koji su prije njega pali na oltar otadžbine.

- Desetine i stotine naših predaka iz pljevaljskog kraja pohitalo je u susret ka Sjenici i Karađorđevim ustanicima. Gotovo da nema porodice u pljevaljskom kraju iz koje bar jedna muška glava sa poletom nije stala pod Karađorđev barjak. Ostalo je zapisano da je svih 11 Svetotrojičkih kaluđera krenulo u pomoć ustanicima a manastir je ostao čuvati samo jedan stari kaluđer - rekao je Vraneš.

Prisutni su uživali uz zvuke gusala narodnog guslara Saše Laketića, anđeoskog glasa sestara Ljiljanić, dok je grupa KUD "Pljevlja“ oduševila prisutne repertoarom srpskih narodnih igara.

Poseban utisak ostavio je glumac Ivan Vučković koji je na trenutak i na sveopšte oduševljenje prisutne publike oživio velikog Vožda Karađorđa.

Podsjetimo, manifestacija se dogodila u atmosferi neviđene medijske hajke DPS-a i njihovih satelita koji su pokušali da sinoćnji događaj u Pljevljima predstave maltene kao uvertiru za građanski rat, iako je po mnogima održana jedna od najljepših i najsvečanijih manifestacija u Crnoj Gori, ali i šire.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)