ZA GODINU KVADRAT POSKUPEO OKO 300 EVRA: Cene nekretnina u Crnoj Gori u porastu, a "glavni krivci" - stranci

I. D. S.

11. 01. 2024. u 17:51

CENE nekretnina u Crnoj Gori u protekloj godini dostigle su rekordan nivo i to zahvaljuući potražinji velikog broja stranaca.

ЗА ГОДИНУ КВАДРАТ ПОСКУПЕО ОКО 300 ЕВРА: Цене некретнина у Црној Гори у порасту, а главни кривци - странци

Foto Shutterstock

U odnosu na početak prošle godine, metar kvadratni danas je skuplji za oko 300 evra i u proseku košta oko 1.600 evra. Iako potražnja, kako kažu agenti za nekretnine, trenutno ne raste, ne očekuju da će doći do pada cene kvadratnog metra.

Prema podacima Uprave za statistiku iz u septembra, cena prosečnog kvadrata stana u novogradnji na nivou Crne Gore iznosila je 1.647 evra. Prosečna cena kvadrata 2019. godine iznosila je 1.200 evra, čak 450 manje nego se navodi u njihovom poslednjem izveštaju. To znači da je trenutno, stan od oko 50 kvadrata sada skuplji za čak oko 25.000 evra u odnosu na period od pre nekoliko godina. Uprava za statistiku nedavno je objavila i podatak da je u u 2023. godini popisano oko 50.000 stanova više u odnosu na poslednji popis od 2011. godine. A ni kirije nisu mirovale, već su u istom periodu porasle i za nekoliko stotina evra.

Zaštita

AKTUELNE cene prilično SU visoke za domaće stanovnike, ali potražnja diktira i cenu, a veliki je broj stranaca kojima je ova cena više nego prihvatljiva. Svakako da bi na neki način bilo poželjno zaštititi domaće kupce, udruženje Agencija za nekretnine već radi na zakonu kojim bi se tržište uredilo, te ostaje da se vidi na koji način će država postupiti u tom delu – kazala je Popovićeva.

Glavni „krivci“ za enorman rast cena nekretnina u Crnoj Gori u proteklom periodu su stranci. U prvom redu Ukrajinci, Rusi i Turci. Poslednjih meseci, kako tvrde agenti, sve je manje zainterosovanih kupaca iz Rusije i Ukrajine, ali raste broj Turaka, Francuza i Nemaca koji bi kupili stan. Kako je za „Novosti“ kazala agent za nekretnine Jasmina Popović, ne očekuje se da će cene u narednom periodu padati, ali ne očekuje ni drastičniji rast.

-Veliki broj stranaca koji je u prethodnom periodu došao u Crnu Goru, a govorimo o desetinama hiljada, koji žele da svoj novac ulože u neretnine. I dok god bude stranaca i njihove potražnje i cene će biti visoke. I dalje je značajan broj zainteresovanih Ukrajinaca i Rusa, ali ne u onom broju na koji smo navikli u prethodne dve godine. Trenutno je najviše državljana Turske koji traže nekretnine – navodi Popovićeva.

Upoređujuću atuelne, sa cenama od prošle godine, navodi da je razlika u oko 300 evra kada je reč o ceni kvadrata, ali i za rente koje su porasle od 100 do 300 evra.

-Konkretno za Podgoricu, cena kvadrata kreće se oko 1.800 evra. Naravno, cena zavisi od likacije, kvadrature, opremljenosti, te se kreće i do 2.800 evra. Kada je reč o izdavanju stanova, mesečna kirija za jednosoban stan kreće se od 350 do 500 evra, opet, zavisno od mesta, da  li je statogradnja ili novogradnja, opremljenosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu