TRAŽE OBNOVU DŽAMIJE: Peticija sa potpisima više od 3.000 građana Bijelog Polja predata lokalnim vlastima

M. SEKULOVIĆ

10. 01. 2024. u 09:17

GRAĐANSKA inicijativu za obnovu Hadžidanušine džamije, podržana sa više od 3.000 potpisa građana Bijelog Polja, koju je bjelopoljski odbor Stranke pravde i pomirenja pokrenuo u cilju obnove Hadžidanušine džamije u centru grada, predata je juče nadležnim službama u Opštini i Skupštini opštine Bijelo Polje.

ТРАЖЕ ОБНОВУ ЏАМИЈЕ: Петиција са потписима више од 3.000 грађана Бијелог Поља предата локалним властима

m.sekulović

- Pored organa lokalne uprave, inicijativa je upućena i predsedniku opštine Bijelo Polje Petru Smoloviću, kao i predsedniku Skupštine opštine Ernadu Suljeviću, od kojeg očekujemo da predloži da se o našoj inicijativi izjasni i lokalni parlament. U suprotnom ćemo smatrati da su i on i njegova partija, Bošnjačka stranka, protiv ove inicijative. Mi smo sigurni da će bjelopoljska opozicija podržati našu inicijativu, a isto očekujemo i od partija koje vrše vlast u Bijelom Polju. Na kraju želimo naglasiti da je u Statutu navedeno da se građanska inicijativa može pokrenuti o pitanjima: planiranja i uređenja prostora, zaštite životne sredine, komunalne delatnosti, poreza, naknada i taksi, kulture i sporta i drugim značajnim pitanjima iz nadležnosti Opštine - saopšteno je juče iz Opštinskog odbora Stranke pravde i pomirenja u Bijelom Polju, čiji su aktivisti prikupljali potpise građana, ali i predali zahtev za obnovu džamije. 

Istorija

HADžI Danuš-hanumina čaršijska džamija izgrađena je u 18 veku u centru akovske čaršije u Ašik-mahali. Teško je oštećena 1944. godine tokom savezničkog bombardovanja, kada je poginulo mnogo Bjelopoljaca. Nakon Drugog svetskog rata na njenom mestu izgrađen je park i spomen-obeležje palim borcima NOB-a.

Hadži Danuš hanuma je živela u 18. veku. Od sredstava iz njenog vakufa (zadužbine) pored džamije, u Bijelom Polju izgrađena je i medresa, kao i imaret (narodna kuhinja) za siromašne. Za izdržavanje ove tri institucije uvakufila je 15 dućana u Bijelom Polju. Vakuf je postojao sve do 1941. godine do kada postoje finansijski izveštaji o njegovom poslovanju, upraviteljima, popravkama...

Iz odbora očekuju da će shodno zakonskim odredbama nadležni organ lokalne uprave koji je dužan da zauzme stav u roku od 30 dana o tome obavestiti podnosioca inicijative. 

Borićemo se da se obnovi Hadžidanušina džamija, jer je ona simbol i vrednost ne samo Bošnjaka-muslimana Bijelog Polja već celog Balkana na kome su se od prapovesti susretale kulture, civilizacije i vere gradeći posebnost međusobnog poštovanja, uvažavanja i suživota, u kome su se bogomolje posebno respektovale i čuvale, što je najveća vrednost Balkana, a o čemu imamo veliki broj veličanstvenih primera, kazali su u bjelopoljskom odboru SPP.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)