PROMENITI MILOV ZAKON: Pitanje dvojnog državljanstva godinama jedan od izvora tenzija u Crnoj Gori

V.K.

28. 12. 2023. u 20:01

PITANjE dvojnog državljanstva godinama je jedan od izvora tenzija u Crnoj Gori.

ПРОМЕНИТИ МИЛОВ ЗАКОН: Питање двојног држављанства годинама један од извора тензија у Црној Гори

Skupština Crne Gore

 Zbog činjenice da Crna Gora ima mali broj stanovnika (oko 620.000), sticanje državljanstva je veoma restriktivno. U vreme DPS smatrano je da bi liberalizacijom dodele crnogorskog državljanstva lako moglo doći do "poremećaja demografskog i etničkog sastava stanovništva u Crnoj Gori".

Predsednik Skupštine Andrija Mandić najavio je da će pokrenuti dijalog o izmenama postojećeg zakona o državljanstvu, a jedan od lidera koalicije ZBCG Milan Knežević poručio je da će posle popisa aktuelizovati kampanju o donošenju sporazuma između Crne Gore i Srbije o dvojnom državljanstvu.

- Mislim da bliskost naročito sa Srbijom ne bi trebalo da bude prepreka da naši državljani imaju i državljanstvo Srbije ako hoće i ako ispunjavaju uslove. Ujedinjena Crna Gora će se pridružiti ovom dijalogu, i ako se nađe na dnevnom redu parlamenta glasati pozitivno - kaže, za "Novosti", poslanik UCG dr Vladimir Dobričanin.

Naš sagovornih ukazuje na još jedan problem nerešenog statusa na hiljade ljudi koji žive u Crnoj Gori duže od 20 godina a nemaju još rešeno državljanstvo. Oni su utočište u ovoj zemlji našli u vreme ratnih dešavanja devedesetih na prostoru bivše Jugoslavije.

- I to samo iz jednog razloga - zato što su Srbi! Postojeći zakon je krajnje restriktivan i siguran sam da nije u skladu sa evropskim zakonima. Navešću primer moje supruge koja 22 godine živi u Crnoj Gori i još nema crnogorsko državljanstvo, a mislim da je takvih oko 40.000 - naglašava Dobričanin.

Svi su jednaki

TOKOM predsedničke kampanje Jakov Milatović je poručio da politiku dvojnog državljanstva treba relaksirati.

- Svakome ko želi da ima državljanstvo bilo koje druge države to treba dozvoliti - kazao je Milatović.

Zakon koji je donet 2008. zabranjuje posedovanje dvojnog državljanstva (crnogorskog i srpskog) osim u izuzetnim slučajevima. Aktuelne propise o načinu sticanja državljanstva, koja su podrazumevala 15 godina boravka donela je vlast DPS koja je smenjena na izborima 2020, nakon tri decenije vladanja. Takav zakon se tumačio na više načina - kao zaštita crnogorskog identiteta ili kao antisrpska politika. Mogućnost da građani uz crnogorsko dobiju i srpsko državljanstvo predstavnici bivšeg režima videli su kao opasnost i za projekat "nezavisne Crne Gore".

Pitanje sudbine velikog broja građana koji godinama žive u Crnoj Gori a još nisu dobili državljanstvo pokušala je da reši vlada Zdravka Krivokapića 2021. godine, a cela procrnogorska opozicija se digla na noge tako da je taj pokušaj u startu bio osuđen na propast. DPS je to nazvala pokušajem "političkog inženjeringa" sa namerom promene biračkog spiska.

Da li će u novim političkim okolnosti doći do izmene postojećeg zakona zavisiće od raspoloženja parlamentarne većine.

Najavljeni dijalog o ovom pitanju podržava lider SNP Vladimir Joković, koji je takođe saglasan da postojeći zakon treba menjati i liberalizovati i dovesti ga u red evropskih zakona.

- Svakako se treba otvoriti ova priča sa akcentom prema Srbiji, ali i prema drugim bivšim jugoslovenskim republikama - tvrdi Joković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu