ŽIVOT IZA REŠETAKA: Bivši direktor Uprave policije Crne Gore Slavko Stojanović i Veselin Veljović u spuškom zatvoru

V.K.

21. 11. 2023. u 08:45

BIVŠI direktor Uprave policije Crne Gore Slavko Stojanović praviće narednih 30 dana (možda i duže) društvo svom kolegi Veselinu Veljoviću u spuškom Istražnom zatvoru.

ЖИВОТ ИЗА РЕШЕТАКА: Бивши директор Управе полиције Црне Горе Славко Стојановић  и Веселин Вељовић у спушком затвору

N.Mandić

 Stojanovića su službenici specijalnog policijskog odeljenja uhapsili pre četiri dana u Podgorici. On se od 1982. godine neprekidno nalazio na odgovornim mestima u sistemu bezbednosti gradeći karijeru od policajca preko šefa saobraćajne policije pa do direktora Uprave policije.

U junu 2013. Vlada Crne Gore ga je imenovala za prvog čoveka UP i to na predlog tadašnjeg ministra unutrašnjih poslov Raška Konjevića.

U mandatu Stojanovića, od kraja juna 2013. godine, u Crnoj Gori se desilo 18 nerasvetljenih ubistava. Spisak žrtava predvodi Armin Muša Osmanagić, pa Stefan Đukić, Saša Marković, Darko Bugarin, Ivan Lopičić, Vinetu Strugar, Milutin Radović, Milorad Tamburić, Aleksandar Brajović, Goran Đuričković, Radovan Matović, Srđan Vlahović, Goran Biskupović, Miloš Bpšnjak, Božidar Tomašević, Željko Vukoslavčević, Slavko Peković i Dalibor Đurić, koji je ubijen u zatvoru snajperskim hice izvan ograde spuškog kazamata.

Foto: Printscreen/Jutjub/Vijesti online

Veselin Veljović

Policijsku "vladavinu" Stojanovića obeležili su prebijanje građana tokom demonstracija koje je organizovao Demokratski front 24. oktobra 2015. kada su neki specijalci divljali ulicama Podgorice i uz upotrebu suzavca brutalno prebijali narod, čak i decu. Jedna od žrtava te torture Milorad Mijo Martinović nada se da će se hapšenjem Stojanovića konačno utvrditi istina ko ga je tada zverski pretukao, ko je naredio i prikrivao počinioce. Njega su, nakon protesta DF, pretukli specijalci, a sve je zabeleženo na video-snimku.

- Sećamo se svi, kada se Stojanović smejao u Skupštini Crne Gore, gledajući video snimak kako mi 30 i više pripadnika SAJ-a lomi kosti, noge, ruke i glavu. Taj njegov smeh je bio toliko iritantan da se ja neću smejati njemu dok ga gledam s lisicama na rukama, ali ću poželeti da sudbina donese pravdu i da ta pravda dođe do svakog građanina Crne Gore - kazao je Martinović.

Odavao službene tajne

PO nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, 24. jula ove godine Specijalno policijsko odeljenje je uhapsilo dugogodišnjeg direktora policije Veselina Veljovića zbog sumnji da je odavao službene tajne vođi, kako se sumnja, kriminalne organizacije, odbeglom Nikšićaninu Aleksandru Mrkiću, osumnjičenom za šverc velikih količina cigareta.

Dodaje da je ta policija bila naoružano krilo partije koja je tada bila na vlasti, i njenog šefa Mila Đukanovića.

Koliko nerasvetljenih ubistava čeka Veljovića? Od 2005. godine, kada je prvi put Veselin Veljović imenovan za direktora Uprave policije, u Crnoj Gori dogodilo se blizu 50 likvidacija, a većina ni do danas nije rasvetljena. Za vreme njegovog mandata dogodilo se samo jedno ubistvo koje nosi oznaku kao mafijaška likvidacija - i to u decembru 2012. godine kada je ubijen Nikšićanin Vidak Vorotović.

Kada je Stojanović seo u fotelju direktora policije usledile su najkrvavije godine, surove egzekucije i zločini koji su se do tada mogli videti samo na filmovima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)