OPOZICIJA TRAŽI NOVE POPISIVAČE Šef crnogorskog Parlamenta najavio sastanak povodom Zakona o popisu stanovništva

V.K.

03. 11. 2023. u 07:00

PREDSEDNIK Skupštine Crne Gore Andrija Mandić saopštio je juče da će ovih dana pozvati predstavnike opozicije na sastanak kako bi razgovarali o izmenama i dopunama Zakona o popisu.

ОПОЗИЦИЈА ТРАЖИ НОВЕ ПОПИСИВАЧЕ Шеф црногорског Парламента најавио састанак поводом Закона о попису становништва

Vlada Crne Gore

- Želimo da napravimo brzu promenu zakona gde bi se ubacio i softver. Razgovarao sam sa premijerom Milojkom Spajićem koji je bio zadovoljan sastankom sa opozicionim predstavnicima. Tražimo rešenja, prihvatamo sve dobre predloge i sugestije, a i mi smo zainteresovani da popis bude iskontrolisan - saopštio je Mandić.

Međutim, nakon razgovora premijera Milojka Spajića sa predstavnicima parlamentarne opozicije o popisu, stekao se utisak da partije bivšeg režima i pokušavaju da ucene aktuelnu vlast tražeći nove popisivače i novo odlaganje već odloženog popisa koji je zakazan za 30. novembar. DPS, Socijaldemokrate, Bošnjačka stranka, saveti i veća manjinskih naroda uz navedeno traže i apsolutnu kontrolu popisa u svim fazama, instalaciju softvera kojim bi se sprečile eventualne zloupotrebe.

Sa Rajnkeovom o popisu

PREMIJER Milojko Spajić u razgovoru sa ambasadorkom SAD u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke poručio je da će Vlada da učini sve kako bi sam proces popisa bio najinkluzivniji.

- Za dalji razvoj potrebni su nam podaci, i to oni koji su kredibilni i priznati od svih relevantnih aktera - rekao je Spajić.

Suljo Mustavić, predsednik Bošnjačkog veća, predložio je Spajiću da popis sačeka njihovu dijasporu da dođe u Crnu Goru, kako bi se ovaj statistički posao obavio. A za vršioca dužnosti predsednika DPS Danijela Živkovića upitno je da li se sve ovo može završiti za mesec dana.

- Zabrinuti smo za ceo proces i to smo saopštili premijeru - kazao je nakon sastanka lider Socijaldemokrata Damir Šehović. - Imamo razloga da sumnjamo da je celi proces pripremljen da se ostvaruju političke ambicije na štetu Crne Gore. Nemamo ništa protiv popisa, ali imamo da se taj proces iskoristi da bi se ostvarila nečija politička agenda.

Sprovođenje popisa u nadležnosti je lokalnih vlasti. Međutim, iz pet (od 21 crnogorske opštine) u kojima su na vlasti procrnogorske partije su saopštili da nema uslova da se održi popis, a u tim sredinama (Bar, Cetinje, Plav, Šavnik i Bijelo Polje) živi oko 120.000 građana, odnosno petina ukupnog stanovništva države.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave