ODRŽANA REDOVNA SEDNICA SO HERCEG NOVI: Povećan budžet za 2023. godinu

V.V.

01. 11. 2023. u 15:50

Na 16. redovnoj sednici hercegnovske Skupštine usvojen je predlog završnog računa za prethodnu i rebalans budžeta za 2023. godinu. Prihodi su povećani za 13 odsto.

ОДРЖАНА РЕДОВНА СЕДНИЦА СО ХЕРЦЕГ НОВИ: Повећан буџет за 2023. годину

Foto:RTHN

Odbornici Novske liste nisu prisustvovali sednici pa je bez njihovih devet predstavnika kvorum bio na granici sa 18 odbornika. Iz Novske liste obrazložili su da još nisu ispunjeni njihovi zahtevi za većim učešćem u vlasti, a s obzirom na broj odbornika koje imaju.

Zasedanje su brzo napustili odbornici Kluba Evropski tim za Herceg Novi (DPS-SD) nakon što je odbijen njihov predlog za dopunu dnevnog reda informacijom o funkcionisanju kolektora i postrojenja za preradu otpadnih voda, ali i zahteva za pauzu od 30 minuta kako bi održali konferenciju za novinare.

I predlog završnog računa opštinskog budžeta  za 2022. i predlog o rebalansu budžeta za 2023. koji je sa 21,88 miliona evra  povećan na 24,63 obrazložio je sekretar za finansije Nemanja Junčar. Prema njegovim rečima najveći prihod budžeta je porez na nepokretnosti i povećan je sa 8, 2 na devet miliona evra sa tendencijom rasta. Povećena je naknada za komunalno opremanje građevinskog zemljišta i urbana sanacija sa 2, 6 na 3,05 miliona.  Na Žvinjama je prodata opštinske imovina površine preko 22 hiljade metara kvadratnih za koju je kupac uplatio 1,146 miliona evra. Značajan udeo u povećanju imaju  sredstva preneta iz prethodne godine. Iznosila su oko 890 hiljada evra. S druge strane, kako je istakao Junčar za 50 odsto su smanjeni planirani krediti, uzet je samo jedan od 700 hiljada koji će tokom novembra biti vraćen.

Za 2023.  Došlo je do izmene u strukturi planiranih rashoda. Uvećana su sredstva za lične dohotke jer je primena Granskog kolektivnog ugovora dovela do uvećanja koeficijenata za obračun zarada zaposlenih.

– Planirali smo isplatu decembarske zarade pre nove godine kako ne bi dodatno opterećivali izdatke za obaveze iz prethodne godine, objasnio je Junčar.

Analogno operativnom, povećan je i kapitalni Budžet  sa 5.93 miliona na 7.08.

Objedinjena je rasprava o čak 13 tema koje se odnose na utvrđivanje lokacija za izgradnju objekata od opšteg interesa među kojima su i javna garaža u Meljinama i panoramski lift od Šetališta pet Danica do centra grada odnosno Dvorane Park.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)