VIŠAK PREDMETA, MANJAK SUDIJA Specijalno odeljenje Višeg suda ne dobija ispomoć

I. D. S.

16. 10. 2023. u 11:18

SPECIJALNO odeljenje Višeg suda zatrpano je predmetima, a sudija nedovoljno. Iako je Sudski savet naložio da se razmotri opcija da se na ispomoć pošalje neko od sudija Apelacionog i Vrhovnog suda, tu mogućnost odbili su čelnici pravnih institucija. Kako su naveli u zvaničnom odgovoru, niko od sudija nije u mogućnosti da buda poslazt na ispomoć.

ВИШАК ПРЕДМЕТА, МАЊАК СУДИЈА Специјално одељење Вишег суда не добија испомоћ

Foto V. Kadić

-U ovom trenutku imamo šest sudija u specijalizovnom odeljenju i imamo u proseku po 25 predmeta u radu. Ono što bih istakla je da u posebnom odeljenju za organizovani kriminal u Beogradu imaju u proseku pet predmeta u radu, pa onda lako zaključiti koliko bi to bilo potrebno sudija nama u ovom odeljenju, na ovoliki broj predmeta u radu - kaže Vesna Kovačević iz Višeg suda u Podgorici.

Kako dodaje, u radu je 138 predmeta, od čega 80 do 90 onih koji se odnose na organizovani kriminal. Na godišnjem nivou, navodi Kovačevićeva, u proseku se završi 35 predmeta.

- A nije ni mali broj okrivljenih koji bi ubrzo mogli da se nađu na slobodi. U ovom trenutku imamo 11 osoba koje bi mogle da izađu iz pritvora, to pod uslovom da se ne donese presuda do kraja godine, jer od podizanja optužnice do danas nije doneta prvostepena presuda - objasnila je Kovačevićeva.

Sada je prema saopštenju Ministarstva pravde, na potezu Sudski savet, kojem je ministar Marko Kovač kao drugu opciju, navodno predložio donošenje odluke o uvećanju broja sudija Višeg suda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave