PATRIJARH PORFIRIJE STIŽE U CRNU GORU: Radost za verni narod

V. KADIĆ

13. 10. 2023. u 18:40

VERNICI sa svih strana sliće se, ovog vikenda, u Saborni hram Hristovog vaskrsenja u Podgorici, centralnu i najveću svetinju u tom gradu, da obeleže deceniju od osvećenja hrama i dočekaju Njegovu svetost patrijarha srpskog Porfirija koji tim povodom dolazi u Crnu Goru.

ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ СТИЖЕ У ЦРНУ ГОРУ:  Радост за верни народ

V.K.

Poglavar SPC boraviće u Podgorici dva dana. Iz Mitropolije crnogorsko-primorske saopštavaju da će u subotu biti upriličen svečani doček patrijarha i desnice Svetog Spiridona Trimitundskog Čudotvorca, a potom nakon večernjeg bogosluženja pristupiće se poklonjenju i celivanju moštiju Svetog Spiridona. Poslednji put patrijarh srpski Porfirije boravio je u Crnoj Gori pre godinu dana, i to u Herceg Novom kada je obeleževano 640 godina od osnivanja grada i slave njegovih osnivača - Prenosa moštiju Svetog arhiđakona Stefana.

V.K.

U nedelju u devet sati biti služena Patrijarška liturgija kojom će načalstvovati poglavar SPC.

Mošti

Eparhija budimljansko-nikšićka, Saborna crkva Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću, u nedelju 15. oktobra organizuje svečani dolazak moštiju Svetog Spiridona Čudotvorca u Nikšiću. Kovčeg sa svetim moštima boraviće u ovom hramu od 18 časova.

- Istog dana u 13 sati, patrijarh Porfirije i mitropolit Joanikije osveštaće kamen temeljac crkve Svetoga Save, kao i temelje Pravoslavne gimnazije "Sveti Sava", čija izgradnja je počela u podgoričkom naselju Stari aerodrom - navodi se u saopštenju u kome se dodaje da će nakon toga patrijarh posetiti crkvu Svetog Đorđa pod Goricom.

Svečana duhovna akademija povodom deset godina od osvećenja Sabornog hrama biće održana u 20 časova na platou ispred crkve, a besedu će održati arhimandrit Metodije, iguman manastira Hilandar.

Inače, Hram Hristovog vaskrsenja u Podgorici središnji je hram Mitropolije crnogorsko-primorske SPC. Arhitekta dr Predrag Ristić je po blagoslovu mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, uradio idejno rešenja hrama.

Biće osveštani temelji crkve Svetoga Save i istoimene Pravoslavne gimnazije

Posle dugih usaglašavanja i dobijanja odobrenja od nadležnih vlasti, sa blagoslovom mitropolita Amfilohija, saborni hram počeo je da se gradi 1993. godine. Tog 9. avgusta osvećen je kamen temeljac, a arhiepiskop Carigrada i patrijarh vaseljenski Vartolomej zajedno sa arhiepiskopom pećkim i patrijarhom srpskim Pavlom, položili su u pripremljenom mestu ukopanom ispod Časnog krsta prvo Povelju, a potom kamen temeljac.

Dvadeset godina kasnije osmorica prvojerarha pomesnih pravoslavnih crkava na čelu sa patrijarsima vaseljenskim Vartolomejem, ruskim Kirilom i srpskim Irinejem osveštali su hram na radost Podgorice, Crne Gore i celog pravoslavnog hrišćanstva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave