PLATFORMA OTVARA VRATA VLADE ZBCG Za Abazovića inicijativa predsednika Milatovića prihvatnjiva, ali ne i za DPS

V.K.

04. 10. 2023. u 13:50

PREDSEDNIK Vlade Crne Gore u tehničkom mandatu Dritan Abazović saopštio je juče na sednici svog kabineta da je toj izvršnoj vlasti prihvatljiva platforma za Evropsku uniju koju je predložio šef države Jakov Milatović.

ПЛАТФОРМА ОТВАРА ВРАТА ВЛАДЕ ЗБЦГ За Абазовића иницијатива председника Милатовића прихватњива, али не и за ДПС

V. K.

- Za nas je prihvatljiva svaka inicijativa okupljena oko evropske agende. Vladi su ti principi apsolutno prihvatljivi, ako postoji jedan segment, ako postoji širok konsenzus, možda i potpuni. Ne znam da li postoji ijedan subjekt koji ne podržava članstvo Crne Gore u EU - kazao je Abazović na sednici vlade.

On je pozvao državni parlament da otvori vrata kako bi doneli nekoliko važnih odluka u vezi sa evropskim putem.

- Iako gro kritika pada na vladu, što je logično, ali nije skroz tačno, mi se ne branimo od toga, prihvatamo taj deo odgovornosti - naglasio je premijer.

Narcis

DPS smatra da predsednik Crne Gore radi na tome da se nova izvršna vlast uopšte ne sastavi.

- On je mali narcisoidni proizvod beogradske laboratorije baš poput Dritana Abazovića - poručili su iz partije bivšeg lidera Mila Đukanovića.

Prošo je 37 dana od kada je mandatar Milojko Spajić tvrdio, nakon konsultacija kod šefa države Jakova Milatovića, da ima 44 poslanika podrške za formiranje nove izvršne vlasti, da bi nakon toga shvatio da nema ni minimalni 41 glas koji bi mu dao zeleno svetlo da konsoliduje svoj kabinet. Šef države i njegov zamenik u Pokretu "Evropa sad" Jakov Mlatović poručio je da od mandatara očekuje odgovoran i transparentan odnos u procesu formiranja nove vlade u Podgorici. Najava predsednika Crne Gore da uputi svim parlamentarnim partijama platformu o EU integracijama u cilju vraćanja evropske agende i reforme u društveno-politički fokus, u političkoj javnost Crne Gore dočekana je kao "delovanje na ubrzanju evropskog puta", što je izazvalo uznemirenost u DPS "i u agenturi Mila Đukanovića". Predsednik države poručio je da je na mandataru Spajiću da napravi vladu kakvu građani očekuju, a to je snažna i proevropska vlada. On je saopštio da je poverio mandat lideru PES koji je osvojio najveći broj glasova na izborima, te da je sada odgovornost najviše na njemu da napravi vladu kakvu narod očekuje.

Međutim, iz Demokratske partije socijalista poslate su poruke da Milatović svojom platformom želi da "ubaci u vladu koaliciju ZBCG". Funkcioner te partije Arsenije Voljević saopštava da nije bilo DPS, Crna Gora ne bi bila deo NATO niti bi imala status kandidata za članstvo u EU.

- Nećemo dozvoliti da antievropske strukture predstavi kao bilo šta progresivno na crnogorskoj političkoj sceni - poručio je Boljević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)