ZBCG PRUŽA SLAMKU SPASA Zogović: Odbijanje saradnje bi značilo nedostatak želje za pravnom državom

V.K.

13. 09. 2023. u 06:30

UJEDINjENA Crna Gora, članica liste koju je predvodio Pokret "Evropa sad" na parlamentarnim izborima 11. juna, traži da mandatar za sastav Vlade Milojko Spajić vrati pregovore na početak.

ЗБЦГ ПРУЖА СЛАМКУ СПАСА Зоговић: Одбијање сарадње би значило недостатак жеље за правном државом

V.K.

Očigledno je da se Spajić našao u velikim problemima nakon što je odbio koaliciju "Za budućnost Crne Gore" da bude deo njegovog kabineta, uz ranije Građanski pokret URA.

Mandatar u ovom trenutku nema ni minimum podrške od 41 glasa poslanika, a kamoli 44, kako je najavljivao samo pre dvadeset dana. Razlog pada podrške leži u činjenici što je Spajić otvorio vrata partijama manjinskih naroda - Bošnjačkoj stranci, Hrvatskoj građanskoj inicijativi, albanskim strankama koje su minulih godina i decenija bili verni saradnici partiji bivšeg režima Mila Đukanovića.

- Očekujemo da Spajić ipak čuje naše dobronamerne pozive da se pregovori vrate na početak jer će to doprineti stvaranju vlade koja bi obezbedila stabilnost i rekonstrukciju institucija u Crnoj Gori - ocenio je poslanik Ujedinjene CG Vladimir Dobričanin.

On ističe da se stav njegove partije, kada je u pitanju formiranje vlade uz minimalnu podršku poslanika, nije promenio niti će se menjati.

- Smatramo da povratak demokratskim principima na kojima treba počivati sastavljanje svake buduće vlade nema alternativu. Nadamo se da će se uskoro sve promeniti i da ćemo jesen dočekati sa novom vladom u kojoj će biti svi kojima su građani dali poverenje na poslednjim izborima. Tu mislim na sve one koji su izborili pobedu nad režimom DPS 30. avgusta 2020. godine - poručio je Dobričanin.

Mandatar ima poverenje Milatovića

PREDSEDNIK Crne Gore Jakov Milatović ima puno poverenje u mandatara Milojka Spajića oko formiranja nove izvršne vlasti.

- Dodatno ohrabrujem Spajića da uradi ono što je do njega i odgovori potrebama Crne Gore koje su velike. Verujem u njegovu dobru nameru i to da će iz ovog procesa izaći kao pobednik. Zbog toga on ima moje puno poverenje - kazao je Milatović.

 

Koalicija ZBCG i juče je poslala poruku Spajiću za saradnju.

- Eventualno odbijanje saradnje jedino se može tumačiti kao nedostatak želje za uspostavljanjem pravne države direktno motivisano očuvanjem kriminalnih tekovina i finansijskih monopola bivšeg režima - izjavio je poslanik Milun Zogović.

Za razliku od Spajića, iz nevladinog sektora vide novu Vladu. Direktorka Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević, kaže da je optimista, da će sve brzo biti okončano.

- Vreme ne ide na ruku ni samom Spajiću, a verujem ni nikom od aktera koji su uključeni u same pregovore - rekla je Uljarevićeva. - A ni onima koji su izvan njih ne ide u prilog održavanje novih vanrednih parlamentarnih izbora niti održanje ove vlade koja je u tehničkom mandatu preko godinu dana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)